Închide

Șase echipe din România, dintre care două din Cluj, vor participa la competiția internațională de aplicații lansată de NASA. Ce soluții propun

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 12, 2021 0 66

O seră compactă pentru suplimentarea nutriţională a unei misiuni pilotate pe Marte, un dispozitiv electronic care să asigure detaşarea de la paraşută în condiţii de siguranţă, jocuri de explorare spaţială sau o hartă virtuală care evidenţiază deşeurile care orbitează în jurul Pământului sunt câteva dintre inovaţiile premiate în cadrul competiţiei NASA Space Apps Challenge România 2021, transmite Agerpres, citat de economedia.ro. La ediția de România au participat 200 de persoane.

În finala concursului, organizat în perioada 2 – 3 octombrie, în sistem online, 15 echipe şi-au prezentat proiectele, iar cei peste 200 de participanţi au avut vârste cuprinse între 16 şi 56 de ani şi în proporţie de peste 80% au avut un background tehnic.

În concurs s-au înregistrat 28 de echipe cu participanți din Arad, Maramureş, Sibiu, Constanţa, Timişoara, Bucureşti, Galaţi, Cluj, Iaşi, Harghita, Prahova, Dolj, Suceava, Argeş, Sofia şi Chişinău.

Pentru etapa de jurizare internaţională a competiţiei s-au calificat şase echipe din România.

Astfel, din Bucureşti provine echipa Star (a conceput o seră compactă pentru suplimentarea nutriţională a unei misiuni pilotate pe Marte, cu scopul de a maximiza producţia de plante într-un spaţiu restrâns, de a îmbunătăţi dieta şi de propune soluţii inovatoare pentru problemele actuale ale agriculturii spaţiale), precum şi echipa Aqualood – care a dezvoltat Starwalker, un joc educaţional de explorare spaţială pentru copii de 10-14 ani, cu menirea de a le trezi copiilor noi interese şi pasiuni, susţinând, astfel, avansarea societăţii.

De asemenea, din Cluj-Napoca s-au calificat echipele: IoT4Nature (pentru un dispozitiv electronic care să asigure detaşarea de la paraşută în condiţii de siguranţă şi într-un mod care să nu dăuneze mediului înconjurător, evitând şocul şi praful de puşcă generate de mijloacele pirotehnice) şi Petru Rares Straight to Space (a împărtăşit experienţa câştigată prin lansarea unui balon meteorologic, în luna august – plan, listă de materiale, lecţii învăţate, probleme survenite şi soluţiile aferente, măsurători, date şi dispozitivele de backup necesare – pentru a le veni în ajutor celor care doresc să lanseze un balon meteorologic).

În acelaşi timp, din Timişoara, au câştigat un loc în finală Dione – care a dezvoltat Astroknowledge, un joc prin care participanţii învaţă despre spaţiu şi care serveşte şi ca instrument de predare cu ajutorul căruia profesorii le pot inspira tinerilor pasiunea pentru explorarea spaţială, iar din Iaşi echipa Hypercube – ce a elaborat un proiect care creează o hartă virtuală a globului şi afişează în timp real toate deşeurile spaţiale care orbitează în jurul Pământului, cu impact atât asupra călătoriilor în spaţiu, cât şi asupra a diverse aspecte ale vieţii pe Pământ.

Un premiu special a fost acordat echipei A.M.C.G., din Bucureşti, pentru ideea lor cu potenţial în zona spaţială – crearea unui site web care ajută NASA să transmită informaţii către cercetători.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare