Închide

„Sărăntocul” de lux din cârca lui Boc. În vârstă de 35 de ani: „mama îmi trimite bani din Germania”

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 14, 2018 7 7938

35 de ani, aspectuos (până când începe să vorbească), conduce mașină de fițe (BMW X6), e administrator de firmă privată, reprezintă o structură înființată de Primărie care are încasări de sute de mii de euro, se plimbă prin locuri exotice, înfumurat și agramat deopotrivă, Radu Constantea este consilierul local pe care Emil Boc l-a cooptat prin filiera vechii rețele a organelor de securitate, promovându-l și aruncându-l în vâltoarea administrației locale clujene, vâltoare care însă nu l-a ajutat pe tânăr să exceleze în niciun fel. Oamenii din anturajul primarului nu-și amintesc ca Radu Constantea să fi avut vreodată un loc de muncă, vreun job care să-l reprezinte și cu care să se laude, iar concludent în acest sens e faptul că de ani de zile, el raportează în declarația sa de avere „zero lei” la capitolul venituri și absolut niciun bun valoros, de parcă ar fi cel mai sărac om de pe pământ, care s-ar hrăni la cantina socială a Primăriei. Nu deține absolut nimic pe numele său, nu are bani în conturi, terenuri sau firme, singurul său venit oficial este indemnizația de consilier local – care împărțită îi asigură cam 650 de lei pe lună, adică mai puțin chiar decât încasează un umil pensionar. Am fost și noi curioși, cum e posibil ca un tânăr de 35 de ani, care își afișează luxul ostentativ, să trăiască cu doar 650 de lei, mai cu seamă că el a fost plasat de Boc președinte la una dintre structurile prețioase înființate de Primărie, respectiv Asociația Universitatea Cluj, care anul trecut a jonglat cu un buget de 2.660.000 de lei. Constantea nu s-a pierdut cu firea în fața întrebării și a spus că banii negri cu care își întreține luxul ar proveni de la mama, din Germania. „Cu ce mă întrețin? Păi…da, mai am un venit, de la mama, din Germania. Ea e medic și are acolo un cabinet privat și îmi trimite bani”, a relatat Constantea, nevând probabil nici cea mai vagă idee că inclusiv și acest venit ar trebui menționat în declarația sa de avere. Sigur, potrivit informațiilor Actual, „modestia” lui Constantea ar avea la baza cu totul alte surse, din sfera imobiliarelor, bani negri și greu de depistat (sau de probat), în amalgamul rețelei „dezvoltatorilor” care dăinuie peste Cluj.

Cine e „săracul” bogat

Consilierul local PNL Radu Constantea este fiul medicului clujean Nicolae Constantea, fostul manager al Spitalului Municipal „Clujana”. Pe linie maternă, Răducu este nepotul celui care a fost la Cluj prim-secretarul Comitetului Județean al PCR (Ioachim Moga). Oamenii din PNL știu că tânărul Constantea a fost și este foarte apropiat de Emil Boc, de altfel, Boc este cel care a creionat structura asociativă Universitatea Cluj, plasându-l pe acesta în funcția de președinte, sub argumentația că „umilul și voluntarul Constantea nu dorește decât să muncească gratis, totul în folosul și interesul Universității”, pentru că, nu-i așa, am stabilit deja, Constantea nu are nevoie de bani, el îi primește de la mami din Germania, și oricum, nici nu merita să fie expus vreunui „conflict de interese” tocmai de către Boc. Și, într-adevăr, Constantea nu încasează, oficial, niciun leu din Asociație. Neoficial? Rămâne cu semn de întrebare, pentru că toate datele care țin de modul în care sunt cheltuiți banii care intră în această structură sunt ținute la secret. Niciun consilier local nu are informații despre modul în care se derulează activitatea în cadrul Asociației lui Constantea. Boc se prevalează la modul perfid de prevederile legale care atestă că structurile asociative nu sunt producătoare de profit, și că în consecință acestea nu ar trebui să răspundă în vreun fel de modul în care își cheltuiesc banii. Deloc corect, domnule primar. Orice structură care încasează bani publici – indiferent că este generatoare sau nu de profit – are datoria să fie transparentă și să afișeze cheltuielile pe care le face din bani publici, cu atât mai mult Asociația Universitatea Cluj, pe care administrația locală a fondat-o. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, în cadrul acestei Asociații au fost angajate rude, pile, pupile, exact după modelul altor structuri patronate de Primărie. De ce presa nu are acces la organigramă, domnule Boc? Constantea nu e foarte sigur de numărul angajaților pe care îi are în subordine, susține că ”vreo 14, sau poate 15”. Cu ce se ocupă în fiecare zi aceste persoane, ce atribuții au? Datele înregistrate la Fisc atestă că Asociația lui Constantea a desfășurat un buget imens anul trecut, de peste 2.660.000 de lei, din care numai vreo 330.000 de lei provin din activități comerciale. În mare, restul banilor au fost încasați din sfera publică (din Asociație fac parte și universitățile clujene). Cum sunt cheltuiți, așadar, acești bani, ce sumă e utilizată pentru salariile executivului din cadrul Asociației, de exemplu, și ce sumă e utilizată pentru plata fotbaliștilor? – sunt doar câteva dintre întrebările de bun simț la care toată lumea ar trebui să aibă răspunsuri, domnule primar Emil Boc.

Parchează unde-i vine 

Înfumurarea lui Constantea reiese adesea și din gesturi precum cel de mai sus. Deși avea loc în parkingul aflat la doi pași, Constantea a preferat să parcheze pe trotuarul din curtea Primăriei, blocând accesul spre clădire, simțindu-se ca pe propria sa moșie. Stiridecluj.ro a surpins imaginea, iar comentariile nu aveau cum să întârizie, cei care-l cunsoc pe Constantea sesizându-i insolența:

”B 24 KGV
BA DE DE UNDE ……ARE ASTA ATATIA BANI SA ISI IA MASINA ASTA SI SA O INTRETINA?! CUM A AJUNS ASTA ALES LOCAL, CUM SI-A FACUT ASTA ATATA AVERE?!?! DNA-UL, CURTEA DE CONTURI, NU SE SESIZEAZA NIMENI?! NU, CA SI AIA AU TOT X-URI, SUNT TOTI STAMPILATI DE SISTEMUL MAFIOT SECURIST, X-URI PESTE TOT!!!! IN HAZNAUA KKLOJVAR NU EXISTA PARTIDE, E ACEEASI MARE FAMIGLIE SECURIST-IREDENTISTA!!! TOTI SUNT TRADATORI SI VANZATORI DE TARA, TOTI MERITA EXECUTATI FARA PROCES!!!”
”Iggi 
E mașina consilierului local Radu Constantea”
”gadea
Tu erai, Radu Constantea, beizadea mica, respecta legea daca tot ai fost bagat de Moisin in Consiliul Local. Nu-l fa de rusine pe taticu….”
Declarația de avere, cheală

7 comentarii

  1. Pai dacă nu a lucrat niciodată nicăieri ce la recomandat ca să devina consilier local? Un om care nu a lucrat niciodată decide destinele Clujului? Pai da dacă incompetenți de Boc se înconjoară de pupincuriști. Vai de mama noastră rău am ajuns.

  2. Dle Marius, e mult mai mult !
    Mocanul l-a susținut pe megabanditul Apostu, care a fost, cel mai probabil, și colector de fonduri pentru infamul PD-L, al cărui „soldat credincios” (citat) se declara la tv mocanul.
    Despre mocan se pot spune molte.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.