Închide

Șapte ani de bani europeni, în cifre. Ce sume au ajuns în Transilvania de Nord

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 26, 2014 0 281

 

 

În regiunea din care face parte Clujul au fost solicitați de două ori mai mulți bani decât suma alocată prin Programului Operațional Regional, arată un raport al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest privind stadiul implementării POR 2007-2013. Gradul de absorbție a ajuns la 50%.

Mai precis, în regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj) au fost depuse 1.578 cereri de finanțare, iar suma solicitată prin cererile de finanțare a fost de 1,1 miliarde de euro. Asta în timp ce bugetul alocat regiunii a fost de 522,19 milioane de euro (din care 452,17 din Fondul European de Dezvoltare Regională). Au fost semnate 602 contracte de finanțare, dar există și 44 de contracte reziliate. „Având în vedere că ne raportăm la o perioadă de șapte ani, procentul acestor contracte reziliate este foarte mic. În aproape toate cazurile este vorba de renunțări ale unor beneficiari privați, care au considerat că nu mai pot implementa proiectele. Majoritatea au fost reziliate în perioada 2009-2010, pe fondul izbucnirii crizei economice”, a explicat Andreea Marcu, expert Comunicare la ADR Nord-Vest.

Asistența financiară nerambursabilă a ajuns la 592,48 milioane de euro (fără a se lua în calcul contractele reziliate), iar gradul de contractare este de 113,46%, cu 341 contracte finalizate. Sumele rambursate (FEDR autorizat plus cele de la bugetul de stat) au fost de 260,99 milioane de euro, la un grad de absorbție de aproape 50% (49,98%), potrivit datelor făcute publice de ADR Nord Vest.

 

Pentru că s-a dovedit că aici se contractează și că e nevoie de fonduri suplimentare, în regiunea noastră s-au transferat bani de la alte regiuni, unde nu au fost utilizate fondurile alocate, pe anumite domenii. Cel mai recent exemplu este cel privind microîntreprinderie”, a menționat Andreea Marcu.

 

Pe Axa prioritară care vizează îmbunătățirea infrastructurii regionale și locale de transport au fost semnate 13 contracte de finanțare, dintre care 6 au fost finalizate. Indicatori realizați nu aduc valori spectaculoase în infrastructura regiunii, dar s-au raportat 10,3 km de străzi orășenești reabilitate sau modernizate și 179,49 km de drumuri județene reabilitate/ modernizate.

Pe Axa de Sprijinire a dezvoltării mediului de afaceri, există 382 contracte de finanțare semnate, dintre care 236 contracte finalizate. Acestea s-au concretizat, precizează reprezentanții ADR, în trei structuri de afaceri create și în aproximativ 600 de locuri de muncă nou create în întreprinderile găzduite de acestea. Au fost susținute financiar 233 microintreprinderi, creându-se 920 de locuri de muncă.

În ceea ce privește sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, din cele 236 de proiecte finalizate, cele mai multe sunt la Cluj – 79, cu 270 de locuri de muncă nou create. Urmează Bihor cu 50 de proiecte finalizate, Maramureș cu 34, Satu Mare cu 30, Sălaj cu 27, pe ultimul loc situându-se Bistrița Năsăud cu doar 12 proiecte.

Principalele domenii de activitate finanțate au fost cele referitoare la sănătatea umană, construcţiile de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, structuri de cazare, activităţi de editare, IT și mecanică generală, activităţi de arhitectură şi inginerie, fabricarea de mobilă și activități de Topografie.

„Banii vin destul de greu și e multă birocrație, sunt multe formalități de îndeplinit. Dar sumele alocate ajung la noi. Cu siguranță merită să lansezi un astfel de proiect, când există acești bani alocați pentru România”, sintetizează un beneficiar de proiect realizat pe bani europeni, acum în curs de desfășurare, cu lucrări încă în șantier. 

Sursa foto: Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.