Închide

Săptămână plină la Fabrica de Pensule: performance, atelier de urbanism participativ și cum arta poate schimba comunitatea

Cultură by Actual de Cluj - dec. 13, 2016 0 274

Săptămână plină la cel mai fierbinte centru de artă contemporană al lumii, Fabrica de Pensule din Cluj: performance-uri, ateliere și expoziții toată săptămâna în fosta fabrică de pensule.
De exemplu, mâine seară aveți performance de la ora 19 în sala Studio, „Life in frames / we all die in frames”; performeri sunt doi, Kata Bodoki – Halmen și Zsolt Bodoki- Halmen, care aduc lumea improvizației libere cu sunet, muzică și altele, instalații audop și video, dar și, spun ei, „procesul descoperirii posibilităților unui spațiu, procesul rememorării – și obiceiurile noastre legate de amintiri”, astfel că, adaugă aceștia, „Life in frames devine o încercare de a crea un eveniment care sfidează etichetările și categorisirile”. Performance-ul de mâine e unul interactiv: publicul poate intra și ieși oricând și se poate mișca în spațiu.
Tot mâine, dar dimineață la ora 10, e programat un atelier de urbanism participativ pentru Parcul Feroviarilor: „Parcul Feroviarilor, cu ale sale 5.3 hectare, reintră în posesia orașului după stat în paragină mai bine de 20 ani. Cum va fi redat parcul clujenilor? Ce funcții va avea? Cum se va lega parcul de culoarul Someșului și de celelalte zone verzi ale orașului? Vă invităm să începem împreună planificarea acelui proces care va reintegra cel de-al doilea cel mai mare parc public în circuitul urban al Clujului”, vă invită organizatorii.

Remarcăm și o lansare de volum cu texte critice despre cum arta poate schimba societatea, în special la periferie – sau, mai exact, despre cazul fostelor terenuri părăginite de sport din Mănăștur, transformate ocazional în loc de festival sau spectacol. Lansarea publică a volumului „cARTier. Intervenții periferice”, editat de Silviu Medeșan și Laura Panait, e joi, la etajul I a Fabricii de Pensule. Evenimentul va fi urmat de prezentarea „Actors of Urban Change în Siberia” (Silviu Medeșan, Laura Panait) și prezentarea post-eveniment „Conference on Dance Research Miyazaki”, Japonia (Miki Braniște) și un pahar de vin. „Este posibil ca arta să (mai) schimbe societatea? Şi dacă da, ce etică şi metodologii trebuie însuşite? . Am realizat o colecţie de texte critice despre practici şi procese alternative care s-au dovedit eficiente în periferie, adică în afara centrului festivalizat sau dincolo de arta din cutia albă sau neagră. Ne interesează cum arta poate activa comunități și spații urbane, cum poate contribui la modelarea reală a spaţiului fizic şi social al oraşului”, explică organizatorii.

Iată toate evenimentele săptămânii:

performance

life in frames / we all die in frames

Sala Studio, etajul întâi
miercuri, 14 decembrie, ora 19:00 – 21:00

performeri: kata bodoki-halmen & bodoki-halmen zsolt

încercare audio-vizuală site-specific*

*aducând la un loc prezența performerului („a fi prezent”), lumea improvizației libere (sunet, muzică etc), lumea instalațiilor audio și/sau video, procesul descoperirii posibilităților unui spațiu, procesul rememorării (și obiceiurile noastre legate de amintiri), life in frames devine o încercare de a crea un eveniment care sfidează etichetările și categorisirile.

life in frames / we all die in frames este o acțiune continuă pe parcursul căreia publicul poate intra și ieși oricând și se poate mișca în spațiu

mai multe detalii
facebook
vimeo
ateliere

5 hectare de se poate

Sala RAP, etajul doi
miercuri, 14 decembrie, ora 10:00 – 16:00

Atelier de urbanism participativ pentru Parcul Feroviarilor

Parcul Feroviarilor, cu ale sale 5.3 hectare, reintră în posesia orașului după stat în paragină mai bine de 20 ani.

Cum va fi redat parcul clujenilor? Ce funcții va avea? Cum se va lega parcul de culoarul Someșului și de celelalte zone verzi ale orașului?

Vă invităm să începem împreună planificarea acelui proces care va reintegra cel de-al doilea cel mai mare parc public în circuitul urban al Clujului.

mai multe detalii
facebook

Atelier de creație pentru copii

Sala Rap, etajul doi
miercuri, 14 decembrie, ora 17:15

După ce, la primul atelier, am făcut felicitări, iar la cel de-al doilea am făcut la îngerași tridimensionali, miercurea asta vom confecționa podoabe pentru bradul de crăciun, globuri și alte decorațiuni mici, numai bune de agățat.înscrieri: emeseapai@gmail.com

mai multe detalii
lansare de carte

cARTier. Intervenții periferice

Bar, etajul întâi

joi, 15 decembrie, ora 19:00

Asociația Colectiv A și inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur vă invită la lansarea publică a volumului „cARTier. Intervenții periferice”, editat de Silviu Medeșan și Laura Panait, în cadrul colecției PUBLIC a editurii IDEA.

Invitați: Alex Axinte (studioBASAR,București), Alexandru Polgár, Dana Vais.
Gazde: Silviu Medeșan, Laura Panait.
Evenimentul va fi urmat de prezentarea „Actors of Urban Change în Siberia” (Silviu Medeșan, Laura Panait) și prezentarea post-eveniment „Conference on Dance Research Miyazaki”, Japonia (Miki Braniște) și un pahar de vin.

Este posibil ca arta să (mai) schimbe societatea? Şi dacă da, ce etică şi metodologii trebuie însuşite? . Am realizat o colecţie de texte critice despre practici şi procese alternative care s-au dovedit eficiente în periferie, adică în afara centrului festivalizat sau dincolo de arta din cutia albă sau neagră. Ne interesează cum arta poate activa comunități și spații urbane, cum poate contribui la modelarea reală a spaţiului fizic şi social al oraşului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare