Închide

Șantierul primei străzi smart pregătită la Cluj e la peste 80%. Primăria intensifică ritmul pentru proiectele cu bani europeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 23, 2020 0 603

Strada Molnar Piuariu dintr-un cartier al Clujului urmează să devină prima stradă smart din România făcută de o autoritate publică cu bani europeni. Șantierul are ca termen de finalizare data de 15 mai 2020. Managerul de proiect, Ovidiu Cîmpean, director în Primărie, spune că sunt șanse foarte mari ca artera să se finalizeze.

Primarul Emil Boc a fost ieri pe șantierul operat de Diferit (proiect de peste 4,3 milioane lei) pentru a lua pulsul lucrărilor de modernizare a străzii din cartierul Mărăști, unul lipsit de spații publice și zone verzi pentru locuitori. Proiectul se implementează din bani europeni și s-a făcut prin mecanismul nou de consultare a riveranilor, chiar la ei pe stradă, unde s-a organizat o dezbatere publică. Artera urmează să fie transformată într-o stradă semipietonală cu dotări tehnologice eco-fiendly cu mediul și high tech (rețele îngropate, puncte de telegestiune pentru evenimente publice, retea pluvială cu senzori, bănci cu usb, iluminat cu LED etc).

Pe șantier era în plină desfășurare procesul de montare a mobilierului urban, de plantare a celor 48 de copaci care urmează să existe pe arteră conform proiectului. Primarul Emil Boc și-a făcut una dintre fotografii în timp ce își conecta telefonul la un port usb al uneia dintre băncile de pe stradă. Boc a averizat într-un mesaj pe Facebook constructorii „cu privire la faptul că termenul contractual de finalizare a lucrării este data de 15 mai 2020, iar după această dată vor fi aplicate penalități de întârziere, conform contractului”.

„Fac eforturi să termine lucrarea la termen. Suntem la peste 80 % cu șantierul. Ne-au spus că s-ar putea să se încadreze. Mai este de lucrat pe jumătate dintr-unul dintre tronsoane care n-a fost încă început, dar și la o intersecție, cea cu Fabricii de Zahăr, concomitent cu lucrările de plantare a celor 48 de arbori și montarea mobilierului urban. Trebuie instalate și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte 2 locuri fiecare. Deja este instalat sistem de iluminat inteligent cu tehnologie LED și un sistem de irigații cu senzor. Este montat pavaj, s-au plantat deja copaci. Artera și-a schimbat complet aspectul, chiar arată spectaculos”, a declarat Ovidiu Cîmpean.

El a spus că în cazul unui alt proiect pe care Primăria îl implementează tot cu bani europeni, parcul de 1 hectar din cartierul Între Lacuri, șantier care a fost de asemenea inspectat la începutul acestei luni, tot cu primarul Emil Boc, lucrările urmează să se încheie chiar mai repede decât termenul de contract. Constructor la zona Înte Lacuri este compania Nord Conforest din Grupul Aci iar valoarea proiectului cu bani europeni este de peste 11 milioane lei. „Termenul pentru parcul Între Lacuri este finalul lunii iunie. După 15 mai ar putea să devină funcțional acest parc, după cum ne-a asigurat constructorul. Avem în el un sistem modern de irigare a gazonului și sperăm ca acesta să rămână verde tot anul. Proiectele cu bani europeni se implementează în ritm susținut.  Pentru ele avem 98% bani europeni, iar restul de 2% contribuie Primăria. Deja pe proiectele în derulare au venit o parte din bani. Urmează să vină și restul tranșelor. Sunt bani nerambursabili pe care ne putem baza. Vom începe și alte proiecte cu fonduri europene, Piața Lucian Blaga, Bulevardul 21 decembrie 1989, Parcul Clujenilor de pe Bulevardul Muncii care are 20 de hectare. Alte contracte de finanațare sunt în curs de semnare. Pentru școli. Avem și extinderile de grădinițe, lucrări de extindere și modernizare la școli. Printre ele, Ana Aslan, Liceul Onisifor Ghibu”, a mai spus Cîmpean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare