Închide

Sancțiuni de ordin financiar pentru cluburile de fotbal care nu încep partidele în sezonul 2024-2025 cu minim 5 jucători formați în România

ActualitateSport by Actual de Cluj - ian. 31, 2024 0 180

Federaţia Română de Fotbal a anunţat că din sezonul 2024-2025, cluburile din România vor trebui să alinieze la start minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional, pentru a creşte astfel baza de selecţie pentru echipele naţionale, relatează DCSport. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat că echipele care nu vor respecta această regulă vor fi sancţionate.

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, explică de ce măsura FRF nu discriminează

„E o condiţie aparent neutră, în sensul în care nu distinge pe cetăţenia jucătorilor de fotbal, şi spune că minimum 5, ulterior 6, trebuie să fie crescuţi la academiile din România, şi aici intră şi cetăţenii români din Diaspora. Aici, analiza se face statistic. Dacă statistic numărul jucătorilor de fotbal din academiile din România arată că marea majoritate sunt cetăţeni români, atunci se poate interpreta ca fiind o excludere a lucrătorilor din UE, pentru că sportivii sunt lucrători în sens larg, şi se poate interpreta ca fiind o încălcare a principiului liberei circulaţii a lucrătorilor în UE.

Dacă ne uităm la consecinţele nerespectării acestei reguli, vedem că FRF a gândit o formă de compensare sau finanţare a cluburilor care sprijină sau care apelează la jucători formaţi în România, în mare majoritate cetăţeni români. Pentru că sancţiunea nu se referă la o depunctare sau la excluderea din competiţie, ci, practic, acele cluburi care nu respectă această regulă nu primesc din finanţarea de solidaritate care vine de la UEFA, respectiv FRF. E şi o metodă de a finanţa într-un fel acele cluburi care apelează la jucători de fotbal autohtoni”, spune președintele CNCD.

”Dacă sancţiunea era de depunctare, excludere, sau chiar amendare, atunci am fi vorbit de o formă de discriminare indirectă. Sancţiunea fiind de fapt că nu primesc din fondul de solidaritate duce la ideea că e alegerea clubului cum îşi face strategia. Se leagă această măsură de alte politici ale FRF, în special obligaţia de a creşte procentual finanţarea academiilor de fotbal, mai ales la cluburile din prima ligă”, a declarat Csaba Asztalos pentru DC SPORT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare