Închide

SALVAȚI CETĂȚUIA! Tic-tac, tic-tac…Primăria și-a asumat să cumpere încă o „bucată” din Cetățuie

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 30, 2015 0 527

Încă 500 de mp de pe Dealul Cetățuie vor fi proprietate publică. Administraţia locală a decis să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona încă un imobil monument istoric de pe dealul Belvedere, cu terenul aferent, după ce în luna decembrie 2014 a procedat la fel cu „poarta” de intrare spre Belvedere. Pentru cele două clădiri urmează să plătească proprietarului, BT Leasing, 120.000 lei. Apoi urmează renovarea și punerea în valoare, probabil prin organizarea unui concurs de soluții așa cum a promis primăria. 

Consilierii locali au votat le ședința de ieri cu DA pentru cumpărarea încă a unei clădiri de pe Dealul Cetățuii de către primărie. Este vorba despre o clădire monument cu parter și etaj (de 161 mp construiți) și teren în suprafață de 500 mp. Pavilionul C, de pe strada Cetății. Proprietarul, BT Leasing a propus prețul de 100.000 de lei, la care se adaugă asumarea de cheltuieli de renovare și reabilitare de 300.000 euro. Ministerul Culturii a refuzat cumpărarea, iar evaluatorul primăriei a dat undă verde prețului ca unul just, sub cel al pieței.

Administraţia locală a decis în luna decembrie 2014 să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona un imobil monument istoric de pe dealul Belvedere, după ce reprezentanții Ordinului Arhitecților au sesizat Primăria, arătând că are şansa de a cumpăra şi reintroduce în circuitul public o clădire de pe Cetăţuia neglijată. „Pavilionul G”, cu teren aferent de 219 mp a fost scos la vânzare de o companie membră a grupului financiar Banca Transilvania şi Unita Turism și costă 20.000 de euro plus TVA. La această sumă se adaugă însă aproximativ 250.000 de euro (plus TVA), cheltuieli estimate pentru renovarea clădirii aflată în stare avansată de degradare.

Citește cum a început povestea

SALVAŢI CETĂŢUIA! Tic-tac, tic-tac… Arhitecţii îi oferă Primăriei lui Boc şansa să devină “eroină” pentru o clădire istorică. Primarul se mai gândeşte

și ce se promitea la început de 2014

Haosul de pe Cetățuie și noul deadline-minune: primarul promite o soluție pentru toamnă

Parcul Cetăţuia a intrat în proprietatea Unita Turism Holding în noiembrie 1994, dar ulterior imobilul a făcut obiectul unor contracte translative de proprietate, actualul proprietar fiind BT Leasing Transilvania, iar Unita Turism Holding are un drept de folosinţă şi posesie. BT Leasing a vândut deja o clădire monument de pe Cetățuie către o firmă de proietare din Cluj. Atunci primăria a refuzat să-și exervite dreptul de preemțiune. La fel și Ministerul. Anul trecut, la final de noiembrie s-a lansat vânzarea pentru pavilionul G (clădirea de peste scări). La presiunea și insistențele Ordinului Arhitecților oficialii primăriei au fost de data aceasta informați cu privire la șansa ca primăria să devină eroină și să cumpere clădirea istorică. Cum primăria a spus da, BT a informat în decembrie din nou Consiliul Local și asupra vânzării pavilionului C. 

guttmann-si-cetatuia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare