Închide

Salina Turda, număr record de turiști. Peste 600.000 de vizitatori în 2017

ActualitateTop News by Catalin Suciu - ian. 11, 2018 0 3604

Salina Turda e unul dintre obiectivele turistice importante din județ, iar investițiile de aici se pot vedea și în cifre. Salina a atins un număr record de turiști în 2017, peste 600.000 de oameni vizitând cele patru mine deschise.

Cei mai mulți  turişti străini provin din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel sau Spania, anunță conducerea Salinei. Acum s-au demarat și alte planuri de dezvoltare, care includ pregătirea minei Iosif, aflată la 110 metri adâncime, pentru includerea în circuitul turistic, fapt ce va dubla capacitatea de vizitare.

În studiul de soluție, realizat de către arhitecții Cornelia și Marius Danciu, aceiași care au creat viziunea futuristă ce a constituit planul după care s-au executat lucrările de modernizare ale Salinei din Turda, se prevede mărirea suprafeței desfășurate a Minei Iosif, prin amenajarea a șase nivele. Odată finalizată construcția acestora, suprafața desfășurată a minei va crește, de la 3 mii, la circa 8 mii de metri pătrați, au explicat cei doi arhitecți. Pe cele șase nivele preconizate a se amenaja în Mina Iosif se vor amplasa o sală de conferințe, un centru de tratament cu aerosoli, un teren de sport, precum și alte dotări destinate uzului turiștilor care vor vizita mina. Legătura între nivele se va asigura cu un ascensor central. Cabina liftului va avea o capacitate de 15-20 de persoane, au precizat arhitecții Cornelia și Marius Danciu, echipa mamă-fiu care a întocmit studiul de soluție pentru modernizarea Minei Iosif, arată actualitateadearieș.ro.

Salina Turda va fi locul desfăşurării uneia din cele cinci semifinale Eurovision, care va avea loc acolo în 11 februarie, eveniment ce ar putea contribui la promovarea turistică a oraşului şi a minei.

În prezent în Salina Turda pot fi vizitate patru mine. Salina a fost închisă pentru exploatare în 1932 şi fost redeschisă pentru turişti în 1992.

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu