Sabin Sărmaș: Peste Cluj vin vremuri grele. În 2028 o să avem multe camioane care vor circula prin oraș și niciun segment din metrou sau centură pentru populație
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 25, 2025 0 1176


Fost deputat și candidat la primăria Cluj Napoca, Sabin Sărmaș spune că nici până în 2028 proiectele metroului și centurii metropolitane nu vor progresa, pentru a veni în sprijinul clujenilor, în condițiile în care orașul este deja sufocat de trafic. Prin modul în care primarul Emil Boc gestionează acest proiecte, nici în 10 ani nu se vor executa lucrări relevante, mai spune Sărmaș. Reamintim că primarul Emil Boc a spus săptămâna aceasta că „ploile” au întârziat lucrările suplimentare de consolidare cu piloți forați de pe șantierul metroului. De asemenea, în cazul centurii metropolitane a spus că s-au îndeplinit toate formalitățile și s-au avizat noii indicatori tehnico-economici majorați iar Primăria așteaptă Hotărârea de Guvern pentru aprobarea lor, „în termenul legal”.
„Orașul se află într-o situație complicată. A trecut cam 18% din mandatul actual al primarului Boc. Ce vi se pare că s-a schimbat? Avem cârtițele. Imediat le ruginesc dinții. Metroul nu are bani să se miște cum trebuie. Metroul a pierdut finanțarea din PNRR care erau bani cerți. Restul sunt povești. Din păcate, nu mai poate fi oprit. Toți specialiștii au spus că proiectul nu este sustenabil. Noi o să ajungem în următoarea situație: o să stăm cu mânuța întinsă la București și o să spunem: vă rugăm, dați-ne bani să îl susținem, că noi nu putem din bugetul Clujului. Contractul e semnat. Banii către turci merg, o parte s-au plătit deja ca avansuri. Nu mai putem da înapoi. Putem să facem ca la Autostrada Transilvania. Să rămânem cu banii dați și cu cioturi de lucrări dacă reziliem contractul. Oamenii de afaceri din Cluj au acum mai mult curaj să spună lucrurilor pe nume. Gluma recentă, chiar dacă forțată: „De ce fac turcii metrou la Cluj? Degeaba” – spune extrem de multe. Nu mai avem cum să mai dăm înapoi. Trenul a plecat, trebuie să vezi cum să îl pui pe șine. Va fi haos în oraș, da. Vă dați seama că Emil Boc a spus 2031, termenul pentru metrou? Asta înseamnă 2071. La centura metropolitană a dat ca termen anul 2020. Acum suntem în 2025. Nu s-a făcut nimic. Licitația este atribuită unicului ofertant. Contractul nu este semnat. Sunt și aici probleme. Iarăși o să le spun și iarăși o să fiu făcut mincinos ca atunci când am anticipat despre metrou. Aveam informații din trei surse că s-au pierdut banii și exact ce s-a greșit și cine a greșit, însă Emil Boc nu a recunoscut și a răstălmăcit informațiile. Și la centură am oarecare îngrijorări. Dacă ar fi să mergem pe varianta bună. Să spunem că în următoarele 6 luni se semnează contractul. Mai durează proiectarea un an de zile. Într-un an și jumătate de zile am putea să ne apucăm de șantier. Deci în 2028 nu o să avem nimic circulabil. Ce va fi în orașul nostru va fi un haos. Sute de camioane care nu vor avea pe unde circula și vor trebui să intre prin oraș. Peste oraș vin vremuri super grele. Pentru că managementul acestor mari proiecte este o problemă. Cu ce avem acum nu se fac lucrările nici în 10 ani”, a comentat Sabin Sărmaș (foto jos) la podcastul lui Nicu Bendea.
Primarul Emil Boc a recunoscut săptămâna aceasta că ar fi întârzieri pe șantierul metroului în ceea ce privește lucrările suplimentare de consolidare cu piloți forați.
„Din cauza ploii s-au montat doar 30 de piloți forați, lucrările sunt, însă, conform graficului menționat. Antreprenorul precizează că unele etape pot fi recuperate. Aceste ploi au pus unele probleme legate de implementarea piloților forați, dar pot fi comprimate mai multe etape. Atunci când un deal se prăbușește, nu poți să continui lucrările până când nu stabilizezi”, a spus primarul Emil Boc în 24 martie, într-o conferință de presă.
Cu o lună în urmă el a anunțat într-o altă conferință de presă că a început lucrări suplimentare de consolidare cu piloți forați în zona stației Teilor din Florești. Primarul mai arăta atunci că nu se pot demara lucrările de intrare în subteran a cârtițelor (utilajele TMB aduse la Cluj) până nu se fac pereții stațiilor”. El mai spune că lucrările suplimentare de consolidare din zona stației cu numărul 2, stația Teilor, vor presupune montarea a aproape 100 de piloți forați și că vor fi terminate în luna martie. „În martie încep lucrările la execuția zidului puțului de lansare stația Teilor, iar în aprilie lucrări de relocare a utilităților la stația 3 Copiilor și stația 4 – Sănătății. Nu se pot declanșa lucrări în subteran fără să fie făcute un număr mare de stații în avans pentru că TBM-urile, odată intrate, nu mai pot fi oprite (…) Puțul se face la 15 m adâncime, iar în pregătirea lui, s-a observat la peste 30 de m, mișcări de teren la un deal din apropiere și se studiază să nu existe un risc de alunecare de teren. Se vor amplasa piloți forați ca să stabilizeze dealul din apropierea stației 2, unde intră TBM-urile. S-a găsit o soluție tehnică într-un timp record și lucrările de consolidare cu piloți forați încep în februarie și se încheie în martie. La sfârșitul lui martie, început aprilie, vom fi informați privind lucrările următoare și legat de intrarea TBM-urilor în subteran”, declara primarul Emil Boc.
În cazul Centurii Metropolitane, primarul Emil Boc a spus în ultima conferință de presă că s-au îndeplinit toate formalitățile și urmează să Hotărâre de Guvern pentru aprobarea noilor indicatori tehnico economici ai proiectului care au fost majorați printr-o decizie a consilierilor locali din luna februarie, decizie la care s-au aliniat și celelalte primării parte a proiectului.
„Suntem în proceduri. Până în acest moment proiectul a parcurs toate procedurile inclusiv la sfârșitul săptămânii trecute în Comitetul interministerial și suntem în fața de pregătire a Hotărârii de Guvern”, a spus primarul Boc, cu o zi în urmă.
Întrebat fiind dacă nu e îngrijorat că unicul ofertant la procedură, Dimex, nu a reușit să respecte termenul în cazul drumului expres de la Tureni, o lucrare mult mai ușoară decât Centura Metropolitană, primarul a preferat să nu comenteze.
„Eu lucrez pe reguli și proceduri, pe bani publici. Nu după impresii și după comentarii. Dacă vor fi îndeplinite condițiile legale, licitația se va adjudeca, dacă nu vor fi îndeplinite, nu se va adjudeca. Punct. Nu intru în comentarii pentru că legea nu îmi permite. Nu poți descalifica pe cineva după impresii și păreri. Dacă nu corespunde standardele este eliminată prin lege. Așa cum a fost prima dată, puteam intra la negocieri pe un miliard de euro, dar mi-am asumat rezilierea după ce am avut o ofertă cu 30% mai mare”, a mai spus Boc.
El a evitat să ofere un termen pentru semnarea contractului pentru Centura Metropolitană sau unul pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului. Cu o lună în urmă a spus că Centura metropolitană a Clujului va fi adjudecată către Dimex 2000, care a depus singura ofertă, una mai mare decât valoarea inițială estimată pentru procedură, dacă Ministerul Transporturilor va accepta noii indicatori tehnico-economici actualizați de Primărie cu peste 12% pentru proiect.