Închide

Sabin Sărmaș: “Clujul este în fața unei revoluții. Sub sondajele plătite de Boc se ascunde nemulțumirea zecilor de mii de clujeni duși cu zăhărelul”

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Luminiţa Silea - apr. 07, 2024 2 712

Deputatul de Cluj Sabin Sărmaș, exclus din PNL pentru că a contestat public capacitatea și interesul lui Emil Boc de a mai conduce orașul, și-a lansat oficial candidatura la Primăria Cluj-Napoca, în calitate de independent.

“Candidez pentru toți clujenii invizibili, atât de mulți și atât de tăcuți, și care, în sfârșit, au pe cineva care să îi reprezinte”, este mesajul-manifest transmis de el clujenilor la evenimentul desfășurat sâmbătă, la cinematograful Florin Piersic”. După 20 de ani de administrație Emil Boc, spune Sabin Sărmaș, nu mai avem timp să bandajăm un sistem bolnav. “Clujul este în fața unei revoluții. Sub sondajele plătite de Boc se ascunde nemulțumirea zecilor de mii de clujeni duși cu zăhărelul.”

Clujul a ajuns într-o fază în care trebuie să își dea un restart, pe complet alte coordonate decât cele trasate de echipa actualului primar, și anume prin politici și proiecte pentru omul devenit invizibil, nu prin inițiative populiste, care dau bine pe hârtie, însă nu se mai și concretizează vreodată, subliniază Sărmaș.

“Prioritatea mea sunt oamenii orașului. Vreau să transform Clujul în orașul cel mai bun cu mamele. Cu tot ce înseamnă asta, de la școli și grădinițe noi, la trotuare pe care poți să plimbi căruciorul, la cultură, servicii și transport. Vreau să transform Clujul în orașul cel mai deschis antreprenorilor. Vreau să transform Clujul în orașul cu școlile cele mai ferite de droguri. Vreau să transform Clujul în orașul cel mai bun cu vârstnicii noștri.

În momentul de față, în Clujul real, în orașul de zi cu zi din spatele celor cinci stele și a calității vieții la nivel de Munchen, Viena, Lyon sau Milano din PR-ul oficial al Primăriei se află, de fapt, foarte multă nemulțumire; nemulțumirea a zeci de mii de oameni sătui să mai aștepte centuri ocolitoare, pasaje auto sau parkinguri care nu se vor mai construi niciodată, sătui până la iritare să mai audă de Someș navigabil, aquapark sau metrou. În 20 de ani, Primăria nu a construit nicio școală, niciun pasaj, niciun spital. Încă există străzi neasflatate sau fără iluminat public. Școlile sunt în buzunarul traficanților de droguri, iar părinții sunt îngroziți pentru că nu au cum să-și protejeze copiii, mai spune el.

“Trăim în cel mai scump oraș din țară, cu cei mai săraci oameni. Plătim cele mai mari taxe și respirăm cel mai poluat aer. Ne chinuim să cumpărăm cele mai scumpe locuințe, avem cel mai scump coș zilnic de cumpărături, cele mai scumpe restaurante și servicii. Trăim în Londra, nu în Cluj.”

Care este relația cauză-efect dintre actualul primar și nivelulridicat al prețurilor din oraș? Prin limitarea numărului de proiecte real-estate, Emil Boc a creat și ținut sub control o bulă imobiliară cu o ofertă limitată pentru o cerere imensă, ceea ce a dus la o explozie în lanț a prețurilor, explică Sărmaș. “Emil Boc a atras doar IT-ul în oraș, un sector profesional cu venituri mari și foarte mari, iar asta a condus la crearea unei scumpiri în lanț a chiriilor, serviciilor, transportului. Pentru că nu există o viziunede ansamblu, ci doar o cârpeală de mic gospodar.”

Astăzi, consideră el, modelul primarului-gospodar îmbrățișat și promovat de Emil Boc încă de la primul său mandat e perimat și ineficient. Doar o nouă administrație cu un primar independentîn fruntea sa, un primar fără presiuni venite de sus și fără obligații politice față de un partid sau altul, mai poate da un restart al orașului, afirmă el. Cum anume? Printr-o deschidere a administrației către problemele reale ale cetățenilor, prin consultare și colaborare permanentă cu marea societate civilă a clujenilor invizibli pentru Emil Boc, cu toți cei care se confruntă zi de zi cu indiferența, cinismul și lipsa de preocupare a autorităților locale.

Deși sunt candidat independent, nu sunt singur, ci am o întreagă echipă de consilieri care mă ghidează atunci când e greu. De la coafeze, la medici, de la pictori, la arhitecți, bancheri și șoferi, de la mame, la jurnaliști, bicicliști, antreprenori; am adus alături de mine vocile neauzite ale Clujului, cei care știu adevărul despre ce se ascunde sub poleiala orașului. Ce-i definește pe toți? Sunt clujeni invizibili și toți au specia asta de curaj local, pe care eu o numesc Cluraj, de a o lua de la capăt, de a se încăpățâna să nu se mulțumească, așa cum li se cere, cu puțin.

Printre cei care și-au exprimat susținerea față de Sabin Sărmaș la evenimentul de ieri s-au aflat Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, Natalia Ciobanu, Senior Environmental Scientist, Trainer și Facilitator la Asociația Clujul Sustenabil, și antreprenorul Ovidiu Tuduruță, fondator al platformei de servicii de telemedicină, consult şi analize la domiciliu Beesers.

Clujul e un oraș râvnit, un oraș invidiat, un oraș care atrage, dar știu că poate fi mult mai bun dacă îl înțelegi, dacă are parte de un miner care să știe să extragă din acest bazin extraordinar de competențe tot ceea ce este mai bun. Pentru că totul se află aici, trebuie doar folosit. Și are nevoie de un dirijor, care să poată să conducă orchestra, care fie cu totul altceva decât un om-orchestră care cântă singur. Cred că împreună ne-am putea îndrepta către o nouă dimensiune, a colaborării, o dimensiune în care toți acești oameni invizibili, dar care de fapt există, să poată lucra împreună. Dacă știi să dirijezi orchestra, atunci lucrurile vor fi cu mult mai bune”, spune Șerban Țigănaș.

“Clujul Sustenabil este o organizație apolitică, o spun din start, nu facem campanii electorale, însă și eu personal, și colegii din societatea civilă pe care îi cunosc, sprijinim cu drag și cu toată deschiderea ceea ce vedem a fi un interes și o dorință sinceră în a aborda cu integritate și pe bune problemele de mediu, problemele și tema sustenabilității. Am văzut asta și la Sabin Sărmaș, și va avea tot sprijinul nostru în momentul în care va deveni primar și va pune reflectorul pe mediu și sustenabilitate și din rolul pe care îl avea atunci, așa cum a făcut și astăzi, la lansare”, afirmă Natalia Ciobanu.  

Am construit o tehnologie care le aduce spitalul acasăpersoanelor care nu se pot deplasa și care au nevoie de acces la servicii de sănătate. Sabin Sărmaș este primul partener care a înțeles că Primăria trebuie să aibă un rol activ în construcția unor echipe mobile de asistență medicală la domiciliu. Noi avem tot instrumentarul, toată cunoașterea, dar avem nevoie de un partener în administrația locală pentru a putea derula acest tip de activitate. Iar Sabin Sărmaș este exact genul de partener de care avem nevoie”, mărturisește Ovidiu Tuduruță.

Aflat la primul său mandat de deputat, Sabin Sărmaș a fost exclus din PNL la începutul lunii martie, la scurt timp după ce și-a anunțat public intenția de a candida în calitate de independent la Primăria Cluj-Napoca împotriva lui Emil Boc, susținând că acesta ar fi mai interesat de o carieră la Bruxelles, decât de ducerea la bun sfârșit a unui nou mandat de primar. Tot la cererea PNL, mai exact a secretarului general Lucian Bode, a fost înlăturat și din fruntea Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor, fiind înlocuit peste noapte cu un om loial partidului.

Fost elev olimpic, Sabin Sărmaș are 39 de ani, e IT-ist format la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca(UTCN), și a construit aici, de la zero, o companie de software. A condus Autoritatea pentru Digitalizarea României și a facilitat crearea la Cluj a două centre de inovație digitală cu potențial de a atrage în oraș finanțări de zeci de milioane de euro, aducând totodată aici și cele 16 milioane de lei alocate pentru Strategia de Inteligență Artificială a României – strategie gândită acum la UTCN.

2 comentarii

  1. clujenii invizibili nu participa la vot, nu-s interesati. Daca nu participa la vot, n-au nevoie de cineva care sa ii reprezinte. Nu poti reprezenta pe cineva dezinteresat.

  2. Mă omule, lasa-l in pace pe Boc să facă el ale lui, demonstrează că ești mai bun, că ai soluții și proiecte și poți câștiga fotoliul de primar. În Cluj, niciodată nu au câștigat circarii, de la Funar încoace. Dacă Boc se bazează pe sondaje cumpărate și falsuri, după cum spui, va pierde, doar că acest lucru numai alegătorii îl vor hotărî și nu poalele puse în cap.
    Spre marea ta disperate totuși Boc, în ciuda șopârlelor aruncate pe piață, va câștiga cu cel puțin 50%, iar domnia ta nu ai nicio șansă. O șansă mult mai mare are Băltărețu de la USR, care este de departe mult mai domn să coboare la nivelul acesta suburban. Dacă mă crezi e bine, dacă nu, iarăși bine!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.