Închide

"Să nu mai cauți dealul că-i la Aeroport"

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 26, 2014 1 394

Arhitectul Consiliului Județean, Claudiu Salanță, a fost o pârghie extrem de importantă în ancheta DNA ce a vizat lucrările ilegale care s-au derulat în incinta Aeroportulului Internațional „Avram Ianacu” Cluj. Mai exact, Salanță a fost cel care le-a dat planurile peste cap șefilor de la Aeroport și de la Consiliul Județean, care erau înțeleși ca firma Construcții Napoca să realizeze încă o lucrare în plus (platformă pentru avioane), ca anexă la pistă de aterizare-decolare. Banii urmau să vină mai târziu și pentru ca ei să poată fi încasați de firma Construcții Napoca, Aeroportul a organizat o licitație fictivă. Salanță a depistat că pentru lucrarea respectivă nu fusese emis nici un act urbanistic, nici un aviz, nici o autorizație de construire. El a început să-i preseze pe liderii Consiliului Județean și să facă controale în incinta Aeroportului.

Inițial, constructorul s-a înțeles cu liderii de la Aeroport să nu-l lase pe Salanță să intre în incinta Aeroportului. Numai că ei aveau, totuși, nevoie de Salanță ca să obțină autorizația de construire pentru a putea intra în legalitate. Așa se face că după ce Salanță a aplicat vreo două amenzi Aeroportului și firmei Construcții Napoca, a primit și permisiunea de a vizita șantierul.  Lucrarea era realizată în proporție de peste 90%, aceasta a fost constatarea arhitectului.

În afară de această situație, Salanță a mai descoperit un aspect important. Că firma Construcții Napoca se aproviziona cu pământ de pe locația în care se realiza centrul de depozitare a deșeurilor.  Firma Construcții Napoca are contract de lucrări și la depozitul de deșeuri astfel că a găsit de cuviință să care pământul de acolo la Aeroport.  De altfel, directorul de achiziții al Consiliului Județean, Mariana Rațiu, a subliniat că din această cauză s-a ajuns în situația ca locația centrului de deșeuri să se destabilizeze, fiind necesare noi lucrări pentru consolidarea terenului.

După vizita pe care Salanță a făcut-o la Aeroport, el a sunat-o imediat pe Mariana Rațiu pentru a-i relata că a descoperit dealul de la centrul de depozitare a deșeurilor. Conversația nu lipsită de haz, între cei doi, apare în motivarea instanței care a stat la baza trimiterii în judecată a președintelui Consiliului Județean, Horea Uioreanu, precum și a reprezentantului sociatății Construcții Napoca, Ioan Bene.

SALANTA CLAUDIU: Auziţi. Stai să-ţi spun în felul următor, să nu mai cauţi dealul că ţi l-am găsit.

RAŢIU MARIANA: E la aeroport nu dealul?

SALANTA CLAUDIU: Îhî.

RAŢIU MARIANA: Ce ţi-am spus?

SALANTA CLAUDIU: Deci să nu-l mai cauţi că ţi l-am găsit. Ţi-am făcut şi poză.

RAŢIU MARIANA: Bun, dar nu constataţi partea de acolo cu de aici? Că ŞTEFAN o zis că-i furt.

Un comentariu

  1. E ok!
    Napoca si Bene put de la distanta! Dar si sa afirmi ca s-a luat pamant ,de oriunde, ca sa construiesti o pista sau o parcare sau orice altceva in afara de o gradina eventual, trebuie sa fi foarte neprofesionist!
    D-le Arhitect(!!!!!!) Chiar asa v-au invatat la facultate? Banuiesc ca ati facut-o la zi nu la distanta! Straturile de fundare si infrastructura la drumuri,piste se fac din pamant? Sau ati fugit de la ore? Sau confundati pamantul cu balastrul sau piatra?
    Mi se pare ca doriti sa fiti vedeta si atunci pentru ca nu ati reusit profesional sa faceti acest lucru incercati ca si detectiv! Din pacate nu va iese nici in acest domeniu! Nu va lasati prostit de Mariana! Nu intrati in jocul ei! E macar stie pentru ce !!!!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.