Închide

S-a despărțit de adventiști când a devenit deputat. Acum simpatizează cu Biserica Evanghelică și nu se sfiește să condamne Biserica Ortodoxă

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 06, 2018 1 1895

Până să devină deputat, USR -istul Emanuel Ungureanu era membru al cultului Adventist. În prezent, el se dezice de practicile și convingerile acestui cult, declarându-se simplu: „creștin”, cu o filosofie de viață care apără valori creștin universale. Cu toate acestea, Ungureanu condamnă Referendumul pentru definirea familiei și nu pierde niciun prilej în a ataca Biserica Ortodoxă – care le rândul ei apără valori creștine.  La insistența redactorului Actual de Cluj, Ungureanu a devoalat că în prezent s-ar simți mai apropiat de convingerile promovate de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România (BECAR).

Condamnă Referendumul, dar parcă nu e chiar împotriva demersului Coaliției pentru Familie

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, se declară un militant al valorilor creștine, însă spre deosebire de fostul său coleg de partid, deputatul Matei Dobrovie, el nu a avut deloc vreo reținere în a blama Referendumul care promovează un principiu fundamental creștin, cel al familiei tradiționale. Ungureanu admite că este creștin, că s-a căsătorit cu o femeie cu care are un copil, asemeni majorității românilor, dar nu consideră aceasta o temă de dezbatere, care să fie tranșată printr-un referendum, mai cu seamă pentru că, spune el, „există destule familii tradițioanale care s-au destrămat, lăsându-și copiii de izbeliște”. Spre deosebire de el, deputatul Matei Dobrovie a demisiona din USR – zilele trecute – opinând că formațiunea din care făcea parte încalcă nu doar un principiu de bază al democrației – care permite poporului dreptul de a alege (vota) – ci și un concept  valoros care ar trebui să stea la baza oricărei națiuni creștine, cel al definirii căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.  Dobrovie a arătat că în USR ar exista o grupare așa zis „progresistă” care i-ar fi supus la presiuni majore pe cei care au înțeles că se cuvenea să apere și să promoveze valorile creștin-democrate în care cred cu tărie. În consecință, a decis să demisioneze din partid. De cealaltă parte, Emanuel Ungureanu spune că asupra sa nu a făcut nimeni presiuni, ba mai mult, l-a acuzat pe Matei Dobrovie că ar fi mințit. În același timp, ca să nu contrazică în totalitate argumentele exprimate de demisionar, Ungureanu și-a nuanțat frumos poziția: „Eu nu am spus că am ceva împotriva celor care au inițiat acțiunea de definire a familiei. E o inițiativă civică și o respect. Numai că aceasta nu mai aparține Coaliției pentru Familie. A fost confiscată de alianța aceasta toxică dintre capii Bisericii Ortodoxe, șefii cultelor neoprotestante și partidul de la guvernare. Deci, eu nu contest modul în sine în care s-au adunat semnături pentru susținerea familiei tradiționale. În schimb, nu pot să fiu de acord cu contextul, cu maniera în care este folosit acest demers de către politicieni, în alianță cu mai marii Bisericii”. Ungureanu a mai subliniat că nu dorește să participe la „un exercițiu agresiv al unui partid politic”.

De ce i-a părăsit pe adventiști

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a admis că agresivi în spațiul public s-au dovedit și cei care au contestat Referendumul, nu doar cei care l-au promovat. El a ținut să explice că dintre toate cultele, cei mai moderați, mai neutri, în problema Referendumului s-ar fi dovedit reprezentanții Bisericii Evanghelice CA din România (BECAR), care „au decriptat cumva că la mijloc e vorba despre o acțiune politică”, și care i-au îndemnat pe oameni să decidă conform propriei lor conștiinței. „Cred că s-au apropiat cel mai mult de filosofia mea de viață. Mă regăsesc cel mai bine în convingerile exprimate de reprezentanții acestei Biserici”, a conchis Ungureanu. El a mai deconspirat că în prezent nu mai este membru al cultului Adventist, lansând și o săgeată către mai mai marii acestei Biserici, sugerând că au pactizat cu ortodocșii și cu PSD-ul, pentru susținerea referendumului care nu este decât o acțiune politică menită să scoată lumea la vot în favoarea partidului de guvernământ. „Am fost membru al cultului Adventist până în iunie, 2016. În timpul alegerilor parlamentare m-am retras. Biserica Adventistă e confuză în privința implicării membrilor ei în zona politică, deși nu înțeleg de ce, pentru că la nivel mondial, implicarea unor membri în politică nu constituie o problemă. Oricum, deși nu mai eram membru al cultului Adventist, în Parlament nu am depus jurământul cu mâna pe Biblie, pentru că eu am filosofia mea de viață: cred în acele valori universal creștine pe care mi le asum, valori în care, de altfel, cred toți creștinii, indiferent de cult. Aceleași valori le-am avut și când eram membru adventist și cu ele voi rămâne”, a spus deputatul USR.

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  Un comentariu

  1. Mare scârbă deputatul Ungureanu ! Adevărata lui religie este denunțul. Despre cazurile doctorilor Lucan, Irinel Popescu, Beuran, Spitalul Universitar București, e vorba. Câte denunțuri a făcut și câte urmează să mai facă ? Pentru un om de bun simți, turnătorii sunt considerați rebuturi ale societății și nu idoli. Să admirăm deșeurile, tocmai acum când sunt atât de blamate !?

  Scrie un comentariu