Închide

88 de posturi din învățământ, desființate la Cluj. „Dacă nu le vrea nimeni le putem tăia”

EducaţieTop News by Mihai Prodan - oct. 06, 2018 0 675

Un număr de 88 de posturi din învățământ vor fi desființate din pix, la Cluj, în tăvălugul care șterge mii de posturi din sistem, la nivel național – dar șeful inspectoratului școlar spune că oricum nu le dorea nimeni.

Vorbim despre posturi de personal auxiliar sau nedidactic, explică inspectorul școlar general Valentin Cuibus, care subliniază că „nu se pune problema ca vreo persoană să-și piardă locul de muncă”. „Sunt posturi care, unele dintre ele, au fost scoase la concurs și nu le-a ocupat nimeni. Sunt posturi de femeie de serviciu, șofer, muncitor – dacă nu le vrea nimeni le putem tăia ca să ne încadrăm în numărul de posturi aprobate, pentru că aici este problema”, explică el. În replică, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Cluj, Lucia Cojocaru, spune că e nevoie de astfel de posturi și că acestea nu trebuiau desființate, chiar dacă nu au fost interesante pentru nimeni. „Sunt posturi vacante formate din fracțiuni de normă, plată cu ora, nu vorbim de persoane fizice, nimeni nu e disponizibilizat”, clarifică ea. „Necazul e că nu s-a discutat cu noi în comisia de dialog social și se face iar o economie pe seama educației, care nu cred că e binevenită, în loc să se aloce fonduri suplimentare se taie din fonduri. Ducem lipsă de personal nedidactic și auxiliar în mediul rural, fochiști, femei de serviciu, îngrijitoare la grădinițe. E nevoie de astfel de posturim, școlile au cerut, grădinițele cer îngrijitori și fochiști”.

Precizăm, în învățământ vor fi tăiate nu mai puțin de 4.000 de posturi la nivel național, conform unui ordin semnat de ministrul Educației, Valentin Popa, cu puțin înainte să demisioneze. Federația Sindicatelor din Învățământ a reacționat ieri și i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să blocheze Ordinului 4884/2018, căci a fost emis fără consultări cu sindicaliștii, „ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social, dar şi o nesocotire a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar”, conform FSLI, care susține că  ordinul „afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare