Închide

S-a decis pe ce bezi dedicate din oraș se va permite accesul taximetriștilor. Primăria va da liber și transportului alternativ de tip car-sharing

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 10, 2021 5 2071

Studiul de trafic comandat de Primărie a stabilit condițiile în care taxiurile pot circula pe benzile dedicate transportului public. Documentul arată că traseele optime sunt cele pe care circulă sub 60 de mijloace de transport în comun. Deși sunt 4 astfel de trasee dedicată în oraș, primarul Boc a decis împreună cu șefa Serviciului Siguranța Circulației și cu poliția județeană ca taximeriștii să aibă acces doar la traseul din Gheorgheni, de pe Bulevandrul Nicolae Titulescu. Alături de taximetriști, accesul va fi permis și companiilor care operează curse de transport alternativ, de tipul car-sharing. Printr-un protest recent, taximetriștii din Cluj-Napoca au cerut permisiunea să circule pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun amenajate în centrul orașului de municipalitate.  În prezent, doar pe Bd. Nicolae Titulescu le este permisă circulația taximetrelor.

Comisia de circulație a analizat într-o ședință programată la finalul acestei săptămâni recomandările specialiștilor Universității Tehnice privind circulația taximetrelor pe benzile dedicate transportului comun din Cluj-Napoca. Potrivit acestora, ca să nu existe probleme, traseele care comportă încărcări sunt cele pe care circulă sub 60 de mijloace de transport în comun. În cazul municipiului, există patru astfel de benzi dedicate – cea de pe Calea Florești, banda de pe Bulevardul Titulescu (unde deja s-a făcut un experiment și s-a permis circulația taxiurilor), banda de pe Splaiul Independenței și cea de pe Regele Ferdinand.
Specialiștii din comisia de circulație, consultați asupra propunerii, majoritar, au fost pentru a permite accesul pe trei dintre traseele dedicate: banda de pe Bulevardul Titulescu (unde deja s-a făcut un experiment și s-a permis circulația taxiurilor), banda de pe Splaiul Independenței și cea de pe Regele Ferdinand.
În schimb, primarul Emil Boc și șefa de la Siguranța Circulației, după consultări cu o zi înainte de ședință, au decis că cel mai potrivit traseu e cel pe care s-a făcut deja experimentul Primăriei și a funcționat foarte bine. Mai ales că Poliția ar fi fost cea care a susținut măsura. Ca argument, Mărincean a invocat numărul de peste 2400 de taximetre care există în Cluj dar și cele 1500 de mașini care fac transport în regim de car-sharing și cărora, de asememenea, municipalitatea dorește să le permită accesul la traseul dedicat mijloacelor de transport în comun.
Primarul Emil Boc a arătat că își va asuma criticile și circul pe care îl vor face taximetriștii și a spus că atât pe Splaiul Indepenței, cât și pe Regele Ferdinand traseul dedicat ar fi afectat de circulația mijloacelor de transport în comun, mai ales că este vorba despre rute, s-ar distruge tot ce Primăria a reușit să facă bun în oraș.
Viceprimarul Dan Tarcea a susținut propunerea. La fel și poliția județeană. Boc a mai anunțat că în următoarea perioadă proiectul va fi supus dezbaterii publice, în varianta anunțată, urmând ca măsurile să fie supuse atenției Consiliului Local și să intre în vigoare undeva în luna noiembrie.
Taximetriştii au protestat la finalul lunii mai, pentru a fi lăsaţi să circule pe benzile dedicate de atobuz din Cluj-Napoca, spunând că legea este de partea lor și că potrivit ultimelor modificări legislative, pot circula pe benzile dedicate condiția fiind să nu perturbe circulația mijlocelor de transport în comun.

 

 

sursa foto: Emil Boc Facebook

5 comentarii

 1. Acest studiu are o problemă conform legii taximetriei 38 din2003 cu modificările ultrioare spune altceva . Conform ordonanței 49 a Alternativilor spune că Alternativii nu vor beneficia de facilitățile taximetriștilor . Doresc să fiu invitat la Dezbaterea publică care va avea loc . Vkiorel Tătar Președintele Asociației de monitorizare taxi Cluj.

 2. Primarul care nu resoecta legea
  OG 49…
  Efectuarea transportului alternativ –
  Art. 20. –
  (1) Autoturismele care efectuează transport alternativ se vor conforma normelor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  (2) Autoturismele care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilitățile de trafic aferente serviciilor publice de transport local.

  (3) Pasagerii sunt preluați și coboară în locurile unde este permisă oprirea autovehiculelor conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Scrie un comentariu