Închide

Ruina Reginei. De veghe Clujului.

ActualitateIstorieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - dec. 05, 2015 3 12653

Știți că în Cluj-Napoca există o singură statuie ce reprezintă un personaj feminin*? Ar putea fi și o a doua, dacă autoritățile s-ar implica – fiindcă, pe întreaga filieră a inițiativei restaurării acestei a doua statui, de fapt un bust, Primăria din Cluj-Napoca e singura reținută.
Dacă treceți podul Elisabeta de peste Someș în Cluj-Napoca și vă ridicați ochii pe versantul Cetățuii – acum cu atât mai mult cu cât copacii crescuți pe acesta au rămas fără frunze peste iarnă – veți putea observa o construcție bizară. E decupată din stânca versantului și formează o nișă în perete – aici a fost amplasat, până acum 70 de ani, bustul împărătesei Elisabeta a Ungariei, cunoscută ca Sissi – e cea care dă și numele podului de peste Someș.

sissi cetatuie
Construcția, de mică amploare, e însă acum profund degradată și mâzgălită cu graffiti-uri. E Cetățuia la scară mică, fiindcă și amenajarea dealului e la rândul său degradată pe fondul problemelor de proprietate pentru terenuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Un grup de tineri maghiari a încercat în urmă cu trei ani să readucă bustul la locul său. Inițial credeau că acesta s-a pierdut după ce a dispărut în timpul celui de-al doilea război mondial, dar s-a dovedit că acesta a ajuns în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, în subsolurile palatului Banffy. Bustul a fost scos de la naftalină în această vară timp de trei săptămâni, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.
Fostul muzeograf Gergelyi Balazs, la acea vreme lider regional al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, acum președintele asociației „Clujul comoară” și cel care a avut ideea reamplasării bustului împărătesei Sissi pe Cetățuie, rememorează inițiativa și spune de ce aceasta nu s-a mai concretizat: „noi am pornit o inițiativă acum trei ani, ca Primăria să repună bustul împărătesei Elisabeta la locul său, pe Cetățuie. Toată lumea considera că statuia a dispărut, dar am descoperit că statuia nu era dispărută ci se afla în depozitul muzeului de artă, l-am găsit sub o masă. Inițiativa cred eu că era una pozitivă, Sissi era renumită pentru frumusețea și empatia ei față de ardeleni, față de partea estică a monarhiei. Din toate punctele de vedere era un personaj istoric acceptat nu doar în zona noastră. Aș mai menționa că nu prea avem statui feminine în Cluj, și din punctul acesta de vedere Clujul ar putea deveni puțin mai diversificat. Noi am scris o scrisoare Primăriei la care nici măcar nu am primit pe vremea aceea răspuns. Asta era acum patru ani, în era domnului primar Apostu”.
De atunci instituția a avut doi alți primari, dar tinerii n-au reiterat propunerea către primarul Radu Moisin și apoi Emil Boc, astfel că aceasta a rămas în aer – mai puțin un episod din 2012, când la o ședință de Consiliu Local Gergelyi le-a adus celor doi viceprimari Laszlo Attila și Radu Moisin o șuncă Sissi și o ciocolată cu același nume.

erzsebet-emlekmu-kolozsvar-05
Dar chiar și cu reiterarea acestei inițiative, Primăria n-ar face mare lucru. Stă mărturie răspunsul trimis la solicitarea actualdecluj.ro, după trei săptămâni, în care era întrebată dacă are pârghii legale de a interveni în reabilitarea ansamblului statuar și dacă are de gând să facă aceasta. Răspunsul e că terenul e unul privat. „Terenul aferent zonei “Cetăţuia” a intrat în proprietatea SC Unita Turism Holding SA în baza certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M8, nr. 0224 eliberat de Ministerul Turismului la data de 15.11.1994, în baza HG 834/1991, ulterior făcând obiectul unor contracte translative de proprietate. Lucrările de întreținere a zonei la care faceți referire sunt executate prin Serviciul Spații vezi, Monumente istorice, ecologie urbană din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. După clarificarea situației juridice a tuturor terenurilor vom lua în calcul cele mai viabile soluții de amenajare și valorificare a obiectivelor istorice existente în zonă”, e răspunsul complet al municipalității.

O scurtă istorie a statuii de pe Cetățuie, dispărută sub o masă, într-un palat peste Someș:

Fără bustul Elisabetei de pe Cetățuie n-ar fi existat nici podul cu același nume: podul pietonal a fost construit tocmai pentru a pune în valoare Aleea Elisabeta de pe Cetățuie, aleea în mijlocul căreia se afla amenajarea pentru bustul împărătesei. Podul a fost construit în 1902, în vreme ce ansamblul statuar de pe alee a fost construit în toamna anului 1900, iar bustul a fost amplasat în 1901. Acesta din urmă e opera celebrului sculptor Alajos Strobl, care a mai amplasat astfel de busturi și în Budapesta, Miskolcs și Presov în Slovacia. „Din toate acestea doar cel din Miskolc a rămas intact. Cel din Presov a fost recuperat, restaurat şi reaşezat”, spune Gergelyi în scrisoarea deschisă adresată Primăriei.

Bustul de la Cluj a dispărut din locul său în primii ani după  instaurarea comunismului în România.
În cinstea împărătesei Sissi au fost amplasate în fostul imperiu austor-ungar nu mai puțin de 70 de busturi și plăci comemorative – în  Austria, Croaţia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ucraina. Numai în România aceasta are 21 de busturi şi plăci comemorative.
*În acest moment singura statuie feminină din Cluj-Napoca e cea a Sfintei Maria, din curtea bisericii Sfântul Petru din cartierul Mărăști. E de altfel cea mai veche statuie a orașului, montată încă din 1744 ca „protectoare împotriva ciumei”. Inițial a fost amplasată în fața bisericii Piariștilor.

 

Citește și:

Cine a fost Sissi, împărăteasa asasinată în 10 septembrie, cu bust și pod la Cluj

3 comentarii

  1. Nu putea fi imparateasa a ungariei, eventual imparateasa a austriei, ungarisi si bla bla. Poate regina a Ungariei vreti sa spuneti . Totodata meriat mentionat ca Sisi a fost sotia lui Franz Josef care sub presiunea nobililor maghiari a inglobat Transilvania in Ungaria.

  2. Intr-un oras care l-a ales pe Funar primar timp de 12 ani nu-i de mirare ca nu exista interes pt. reamplasarea bustului.

    @mihai: Diferenta dintre rege si imparat este ca primul are o singura tara iar al doilea mai multe. Deci al doilea este de x ori (cate tari arei) rege si odata imparat al tuturor acestor tari. Deci Sissi a fost regina Austriei, regina Ungariei, regina Croatiei, etc. si totodata imparateasa Austriei, Ungariei, Croatiei, s.a.m.d.
    Cat despre inglobare stii tu insuti foarte bine ca minti.

  3. Nu inteleg unii de ce fac antimaghiarism cand renumita regina a iubit atit de mult Clujul. Mai ales cei care stiu istorie nu neaga faptul ca Transilvania a fost Ungria de est pina la Trianon.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare