Închide

Romii din Pata Rât vor avea zilele lor la Zilele Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 08, 2018 0 1275

Zilele Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului din 2018 sunt propuse de Centrul Cultural Cluj (CCC), continuatoarea asociației care a pierdut aducerea Capitalei Culturale Europene la Cluj în 2021 în favoarea Timișoarei. Ideea a fost testată în 2017 prin organizarea unor cencerte la groapa de gunoi a orașului de la Pata Rât în cadrul festivalul Jazz in the Park organizat de Asociația Fapte, cei care și-au asumat să pornească proiectul dedicat romilor din strategia culturală a Clujului (elaborată pentru dosarul de candidatură și ulterior asumată spre a fi pusă în practică) pe care, la începuturi, nimeni nu dorea să-l facă. Deocamdată, potrivit conducerii CCC, nu se știe cine va cere fonduri pentru organizarea Zilelor Roma, nici ce vor cuprinde acestea.

La Pata Rât trăiesc trei comunități de romi în zona gropii de gunoi a orașului. Ei sunt clasificați ca „pata” de pe orbrazul fin al Clujului. În ultimii ani, mai multe organizații au preluat cauza romilor și militează la Primărie  la ședințele de Consiliul Local pentru integrarea acestora în Cluj-Napoca. Acestea cer modificarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale, creșterea fondului locativ al Primăriei dar și măsuri reale pentru integrarea celor din aceste comunități.

În 2017, în cadrul ediției a cincea a Festivalului Jazz in the Park, muzică a fost dusă cu scenă și gropa de gunoi a Clujului la Pata Rât, unde a cântat, printre alții anunțați, trupa Taraf de Caliu. Evenimentul de la groapa de gunoi a orașului unde locuiesc, potrivit organizatorilor de la Asociația Fapte, peste 1500 de romi a întrunit peste 1000 de participanți, din comunitate și din afara acesteia.

În paralel, tot la Jazz in the Park,  în Parcul Central, a funcționat o zonă dedicată culturii roma: JIVIPEN („viață”, în limba romani), ca spațiu de întâlnire și interacțiune pentru comunitate – roma, români, maghiari și nu numai – cu muzică, activități și jocuri.

De altfel, Jazz in the Park și-a asumat ca din fondul creat în 2017 din cumpărarea de bilete neobligatorii să susțină creșterea nivelul de educație prin derularea unor proiecte educaționale, sociale și culturale în Pata Rât.

În 2018, a apărut o idee mai mare: organizarea Zilelor Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului. Propunerea vine de la Centrul Cultural Clujean, continuatoarea asociației care a pierdut aducerea Capitalei Culturale Europene la Cluj în 2021 în favoarea Timișoarei. „În 2018, elevii din comunitățile roma ale Clujului sunt invitați în programul de lucru cu școlile pe care îl dezvoltăm în cadrul proiectului Expand, propunem organizarea Zilelor Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului și aducem la Cluj un proiect artistic cu reputație europeană care tratează subiectul relației
dintre comunitățile roma și comunitățile non-roma ale Europei”, au anunțat astăzi oficialii CCC.

CCC are în portofoliu un proiect mare dedicat romilor, Jivipen, care își propune să continue activitățile culturale și educaționale pornite de Asociația Zona Metropolitană Cluj prin proiectul Pata Cluj (proict cu finanțare din fonduri norvegiene, care, printre altele, a oferit câteva locuințe pentru relocarea unor romi de la Pata Rât în Cluj-Napoca, Apahida sau Florești). Proiectul este gândit ca să abordeze rasismul cotidian, să respolnsabilizeze comunitatea romă și să creeze spații de întâlnire între aceasta și restul populației. Manifestările din 2018 sunt propuse în cadrul acestui proiect și vin ca o mănușă pentru Primărie, după ce în ultimii ani a fost și este criticată că nu face mai nimic pentru integrarea romilor de la Pata Rât în Cluj-Napoca.

Despre organizatorii Zilor Roma, despre buget, sau despre acceptarea propunerii de către Primăriei, conducerea CCC spune că încă nu se poate pronunța.

Directorul CCC, Ștefan Teișanu a declarat că planurile și propunerile de proiecte din 2018 trebuie detaliate și votate în Adunarea Generală a Asociației care va avea loc în 15 martie. „Proiectele se fac în consorții de membri, cu implicarea directă a CCC acolo unde e necesar. Nu știu să spun de pe acum ce consorții se vor forma. Abia am avut discuții preliminare în asociație (despre Zilele Roma în cadrul Zilelor Clujului – n.red.). Membrii ne comunică în ianuarie ce intenții au și pentru ce proiecte, apoi iar începem ședințe. După ce terminăm planificarea o ducem în Consiliul Director apoi în Adunarea Generală”, a menționat Teișanu.

Deocamdată în cadrul Zilelor Clujului (opt ediții deja derulate) organizate de Primăria clujeană, cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, are Zilele sale, cu manifestări organizare în zona la Terenuri sau la Cinema Dacia.

Cum a fost la Jazz în Pata Rât:

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu