Închide

Românii vor avea identitate electronică în câțiva ani. Clujeanul de la șefia Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș: 4 pași majori avem de făcut

EconomieIT by Actual de Cluj - iun. 28, 2020 0 507

România are de parcurs patru pași importanți pentru a putea ieși din zona stufoasă a birocrației, a explicat pe larg președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, în cadrul unei emisiunii la Digi24:

  • Interoperabilitatea sistemelor informatice din România (care presupune legarea platformelor electronice, practic o interconectivitate a tuturor informațiilor de pe patformele care asigură servicii, private sau de stat)
  • Cloud-ul guvernamental (care va oferi infrastructura necesară pentru toate instituțiile care au obligația să preia și să stocheze informațiile clienților, precum și să le protejeze datele)
  • Identitatea electronică (care le va asigura cetățenilor o identitate validă, verificată, cu semnătură)
  • Punctul unic de contact (platforma unică pe care se vor putea identifica toți cetățenii cu un user și parolă, pentru a putea beneficia de orice tip de serviciu fie de stat sau privat).

Toți acești pași vor duce în final la un mecanism integrat, fără a mai fi nevoiți să ne identificăm în zece locuri diferite, la bancă, sau poate la ANAF, la Medicul de Familie, ori la Primărie. Punctul unic va prelua toate datele fiecărui cetățean, va cuprinde toate informațiile care circulă în acest moment în sistem electronic.

„Totul ar trebui să arate foarte friendly. Practic ne vom autentifica într-o platforma unică, cu user și parolă. Acolo va exista o zonă de căutare, ca în google de exemplu, care atunci când dai căutare îți afișează o listă de posibile servicii. În Olanda, știu că sistemul generează serviciile în funcție de profilul fiecărui cetățean, practic afișează cam ce-l intersează pe fiecare. Este selectat serviciul serviciul dorit, iar problema devine rezolvată”, a comentat Sărmaș.

Oficialul a adăugat că s-au făcut schimbări majore în ultima perioada pentru ca autoritățile locale să-și dezvolte fiecare platforme și să asigure în sistem electronic serviciile solicitate de cetățeni, însă pentru ca tot acest sistem să funcționeze impecabil va mai dura câțiva ani buni.

„În mod cert în câțiva ani, identitatea electronică va deveni ceva obișnuit. Dar mai sunt etape de parcurs”, a spus Sărmaș, conform G4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare