Închide

România va participa pentru prima dată la Bienala de Design de la Londra, printr-o asociație din Cluj, care acuză ”ajutor zero” din partea instituțiilor culturale

Actualitate by Actual de Cluj - mai 05, 2023 0 210

România va participa pentru prima dată la Bienala de Design de la Londra, printr-o asociație din Cluj, care acuză ”ajutor zero” din partea instituțiilor culturale.

România participă în premieră la Bienala de Design de la Londra, cel mai important eveniment de profil din Europa. Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la această prestigioasă expoziție care va reuni 40 de proiecte venite din 40 de țări la Somerset House din Londra, în iunie. ”E o mare realizare faptul că o asociație din România reprezintă țara noastră la nivel internațional”, arată reprezentanții asociației din Cluj. ”Deși e un moment extrem de important, Institutul Cultural Român de la Londra nu răspunde la solicitările oficiale pe care membrii asociației le-au făcut”.

”Din păcate, administrația actuală a Institutului Cultural Român (ICR) Londra pur și simplu nu răspunde solicitărilor noastre. Până în momentul de față nu avem un răspuns oficial legat de susținerea ICR Londra pentru pavilionul României pe care noi îl vom reprezenta”, arată președintele asociației, Cristina Cantemir.
Tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor). ”Ne-am bucura să demonstrăm faptul că și în România colaborările dintre instituții și sectorul cultural există și să vedem deschidere spre dialog. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Am avut o colaborare impecabilă cu fosta administrație ICR Londra, iar anul trecut am organizat un eveniment internațional care a constat în ateliere de reciclare și expoziții simultane în cinci orașe de ziua Mediului: Barcelona, Londra, Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău. În plus, locuitorii din cele cinci orașe s-au putut conecta live prin intermediul unor portaluri realizate din materiale reciclate. De data aceasta însă nu reușim să obținem niciun răspuns oficial, deși vorbim despre un eveniment global în materie de artă și sustenabilitate unde am reprezenta România”, adaugă Cantemir.
Instalația cu care se va prezenta România se numește Vatra Verde și va cuprinde energie regenerabilă, ciuperci mycelium, obiecte de artă din materiale reciclate, ”interactivitate, tradiție, poezie, chiar și o soluție tehnică prin care se transformă vibrațiile plantelor în sunete”.

Între materialele reciclate din care e construită instalația se numără hârtia, pulberea de piele, pluta, cânepa și rumegușul, omogenizate printr-un lipici biodegradabil pe bază de miceliu. ”Colaborăm cu Gabriel Barta cercetătorul și fondatorul Rongo Design, singura companie din România care utilizează tehnologia miceliului pentru a înlocui materiale petrochimice. Practic, integrăm în instalație Mycelium care transformă orice material biodegradabil în compozit, o alternativă sustenabilă și biodegradabilă la polistiren, plastic, EPS etc. Instalația se va autoalimenta cu energie electrică. Echipa Vatra Verde lucrează la concept și la realizarea instalației de un an de zile. Cea mai mare provocare a fost crearea generatorului care produce energia necesară pentru alimentarea instalației”, mai arată Cantemir. ”Prin participarea noastră la Bienala de Design de la Londra am primit confirmarea că suntem relevanți, că avem niște idei care contribuie la nevoile globale și că soluțiile propuse de noi sunt apreciate de cei mai buni din domeniu. În cadrul instalației noastre, energia electrică consumată poate fi produsă de către spectatori, interacționând cu sculptura noastră cinetică. Avem, pe lângă acest generator de energie regenerabilă, și obiectele pe bază de mycelium care transformă resturile din alimente în compozit. Vibrațiile plantelor vor asigura ambianța sonoră, iar publicul va putea descoperi și cum reacționează aceste plante la atingeri”.

După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj și va putea fi vizitată timp de zece zile, între 14 și 24 iulie la Cosmic House.

Aici detalii despre pavilionul României la expoziție

Aici e trecută și o listă a instituțiilor care sprijină pavilionul românesc – Primăria Cluj-Napoca, Ministerul Culturii și ICR Londra.

Designers:

Cristina Cantemir

Art Mirror

Cristina Maria Pop

Art Mirror

Loana Vultur

Simplo Design

Curator:

George Ciprian Mihnea

Cluj-Napoca University of Art and Design

Kinetic interaction:

Radu Nicu

Movecento

Innovative materials:

Gabriel Barta

RongoDesign

Concept and Sustainability Consultant:

Alina Vasile-Floroaie

Dare Strategy Ltd

Supporting Bodies:

Cluj Napoca City Hall

Romanian Ministry of Culture

ICR London

Nici un comentariu

Scrie un comentariu