Închide

România se mişcă: Cheltuielile de investiţii în infrastructură ale companiei de drumuri s-au dublat în 2022. În ultimii 10 ani, au fost investiţi 40 miliarde de lei în infrastructură. Compania de drumuri are în licitaţie publică proiecte de 10 miliarde de lei, printre care şi 100 de kilometri din autostrada Braşov-Mureş-Cluj-Oradea

Economie by Actual de Cluj - feb. 28, 2023 0 210

Bugetul de cheltuieli pentru investiţii al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost de aproape 40 mld. lei în ultimii 10 ani, dintre care 8,4 mld. lei cheltuiţi numai în 2022, an record pentru investiţiile în construcţia şi întreţinerea drumurilor. Media de kilometri de autostradă inauguraţi în aceeaşi perioadă a fost însă de numai 30 km/an, în condiţiile în care o bună parte din investiţiile companiei de drumuri trebuie să meargă spre reabilitarea sau întreţinerea reţelei existente.

Momentan doar în statistici se văd alocările, spune Bogdan Funieru, managing director la Neomar Consulting, companie de consultanţă în domeniul construcţiilor, pentru Ziarul Financiar. Cu toate acestea, adaugă el, alocările record pentru infrastructură urmează să se simtă mai puternic în piaţă din a doua jumătate a lui 2023. ”Datele statistice legate de infras­tructură confirmă şi ele o creştere a valorii lucrărilor contrac­tate. Fiind proiecte pe termen lung, încă se aşteaptă să se producă efecte în piaţă. Rezultatele în piaţă încă se lasă aşteptate, pentru că aşa este natura lucrărilor”, spune Bogdan Funieru.

În acest moment, compania de drumuri are lansate în licitaţie publică proiecte de 10 mld. lei, dintre care cel mai mare, de peste 8 mld. lei, este construcţia a circa 100 kilometri de autostradă între Cluj-Napoca şi Oradea, până la Suplacu de Barcău.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare