Închide

România extremelor. Topul celor mai sărace și al celor mai bogate județe din 2024. Cum au evoluat în ultimii ani județele din România și care situația Clujului, în 20 de ani a ajuns de pe 5 pe 2 la PIB/capita

Economie by Actual de Cluj - mai 22, 2024 0 274

România are acum un PIB/cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPC) de 77-78%, depășind Ungaria și Grecia (67%). „Nu mai suntem o țară săracă- la un PIB/capita de 77-78% din media țărilor europene nu mai poți fi considerat sărac”, spune Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, pentru hotnews.ro. Dar tabloul se schimbă radical atunci când intrăm în detalii la nivel de județ.

De remarcat este că deși București conduce la capitolul PIB/capita, fiind urmat de Cluj, în ultimii 20 de ani clujenii au avut un ritm de dezvoltare mult peste cel al Capitalei.

În urmă cu 20 de ani Clujul era pe locul al cincilea ca PIB/capita, după București, Ilfov, Constanța și Brașov. În 2010 devansează Brașovul și ajunge pe locul 4, iar mai nou a trecut și de Ilfov, stând în coada Capitalei.

Mai jos, cele mai bogate județe din România acestui an (2024), potrivit calculelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare