Închide

România, cale de fugă pentru ucraineni în calea războiului: Peste 2,5 milioane de refugiați au intrat în țară, dar numai 85.000 au rămas. Rectorul UBB Cluj: „În mod natural, ucrainenii preferă să meargă în alte țări”

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - oct. 30, 2022 0 174

Milioane de ucraineni, mai ales femei și copii au fugit din calea războiului, după ce, în 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, lansând cea mai mare ofensivă militară neprovocată din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.  În România, au intrat, până la mijlocului lunii octombrie, aproape 2,5 milioane de refugiați. Cei mai mulți au plecat mai departe, în țările din vest, iar în prezent mai puțin de 85.000 de ucraineni sunt în România, dintre care 38.000 sunt copii, arată o analiză G4Media.ro, care urmărește felul în care se integrează aceștia în societatea românească, ce au făcut autoritățile și cetățenii.

România este doar o țară de tranzit pentru cei mai mulți ucraineni care au ajuns aici. Din aproape 2,5 milioane care au venit în România, în prezent mai sunt aici mai puțini de 85.000.

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și rectorul universității, a oferit câteva explicații pentru această situație, într-un dialog cu G4Media.ro.

„În această situație, acțiunea autorităților și a societății a fost în regulă, au făcut tot ce se poate face. Toată lumea se comportă rezonabil. Însă în mod natural, ucrainenii preferă să meargă în țări de care sunt mult mai apropiați din punct de vedere cultural, cum este Polonia, sau să plece în vest, având acum această oportunitate și unde pot folosi limba engleză, care îi ajută să se internaționalizeze. Gândiți-vă dacă ați fi într-o astfel de situație. Ați căuta țări mari, mai stabile, unde puteți folosi limba engleză. De ce să înveți limba unei țări în care vrei să rămâi temporar?”, a spus David.

Doar 10% din copiii ucraineni aflați în România merg la școală și sub 5.000 de adulți au un loc de muncă

Din cei peste 83.000 de ucraineni care sunt în România în prezent, 88% sunt femei și copii. Peste 38.000 de minori ucraineni se află în țara noastră, reprezentând 45% din totalul refugiaților, însă puțini sunt cuprinși într-o formă de școlarizare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu