Închide

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro, din Uniunea Europeană

ActualitateEconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iul. 25, 2021 0 385

Potrivit raportului Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere ușoară de numai 3,1% în 2021 față de anul precedent – relatează economedia.ro.

Salarii mai mici decât în România se regăsesc doar în Ungaria și Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în țara noastră.

Salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creștere de numai 70 de lei (3,1%) față de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună. Astfel, România plătește în 2021 un salariu minim brut de numai 472 euro pe lună, față de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE, conform calculelor Eurofound.

Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creștere totuși față de 2020, când se situa la 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

La polul opus, salariul minim brut din Luxemburg a crescut de la 2.142 euro în 2020 la 2.202 euro în 2021, fiind cel mai mare din UE. Top trei este completat de Irlanda, cu un salariu minim de 1.724 euro și de Olanda, cu o remunerație minimă de 1.685 euro. Dacă s-ar mai fi regăsit în UE, Marea Britanie ar fi avut al doilea cel mai mare salariu minim, de 1.903 euro.

Eurofound grupează țările în trei grupuri, pe baza amplorii creșterii salariului minim în euro.

Primul grup include cinci state membre din Europa Centrală și de Est în care salariile minime au crescut cel mai mult, cu mai mult de 5% în toate cazurile: Letonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria și Lituania. Și Marea Britanie se află în acest grup, deoarece o apreciere a cursului de schimb înseamnă că salariul minim în euro a crescut cu 6,3%. Dimpotrivă, salariul minim polonez a crescut în mod semnificativ în moneda națională (8%), dar nu atât de mult în euro, deci este inclus în grupul următor.

Cel de-al doilea grup include țările în care salariile minime au crescut cu 0,5-5%. Acestea sunt în principal țări din UE15 (Portugalia, Luxemburg, Țările de Jos, Germania, Franța și Irlanda), dar include și unele state membre care au aderat la UE în 2004 sau ulterior (Croația, România, Malta, Cehia și Polonia). Marea Britanie ar fi în acest grup dacă salariile ar fi luate în considerare în monedele naționale.

Al treilea grup de țări este cel fără creștere. Salariile minime au rămas înghețate în Belgia, Spania, Grecia și Estonia. Ungaria este singura țară care a înregistrat o scădere a salariului minim în euro (deși acest lucru se datorează doar cursului de schimb, deoarece salariul minim în moneda națională a crescut cu aproape 4%).

Citește textul integral pe economedia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare