Închide

Româncele ar trebui să se simtă mai protejate

ActualitatePoliticaSocial by Actual de Cluj - nov. 19, 2015 0 299

Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei domestice a fost ratificată de Parlamentul României, iar acest lucru ar trebui să aibă o semnificație importantă „pentru foarte multe femei din România”, a transmis deputatul clujean PSD, Aurelia Cristea.

Femeile din România ar trebui să fie și să se simtă mai protejate împotriva violenţei domestice, conform prevederilor tratatului internaţional pe această temă, la care ţara noastră a aderat. Parlamentul a adoptat, ieri, proiectul de Lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul, la 11 mai 2011 şi intrată în vigoare la data de 1 august 2014. Convenția de la Istanbul reprezintă tratatul internațional cel mai cuprinzător care abordează această gravă formă de violare a drepturilor omului. Este cel mai complex instrument juridic menit să aplice norme unitare de prevenire a unui fenomen amplu, care nu se oprește la granițele unui stat. România a semnat Convenţia pe 27 iunie 2014, la Strasbourg, iar acum, prin adoptarea acestui proiect de lege, este cel de-al 14-lea stat care o ratifică.

„Mă bucură adoptarea legii cu exact o săptămână înaintea Zilei Internaţionale a Luptei împotriva Violenţei Domestice, cu atât mai mult cu cât este o promisiune pe care am făcut-o în toamna lui 2013, când, alături de colegele mele din OSFD Cluj, am organizat  o Conferinţă regională şi am adoptat o Rezoluţie cu privire la ratificarea acestui important document. Prin acea Rezoluţie, ne obligam să întreprindem toate acțiunile legale și politice care stau în puterea noastră, pentru a accelera procesul de semnare și de ratificare de către România a Convenției de la Istanbul. De asemenea, am făcut parte, în calitate de ministru delegat pentru Dialog Social, din delegaţia României care, prin ministrul Muncii, Rovana Plumb a semnat Convenția, în iunie anul trecut”, a transmis deputatul clujean Aurelia Cristea.

România a făcut paşi importanţi pentru punerea în aplicare a prevederilor acestui tratat, prin existenţa Departamentului pentru Egalitate de Şanse din cadrul Ministerului Muncii, și mai nou și prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, reînfiinţată prin legea egalităţii de şanse, iniţiată de colega deputat Ana Birchall, parlamentar de referință al Consiliului Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor”, mai arată Cristea. Prevenirea violenței, protecția victimelor, trimiterea în judecată a infractorilor, responsabilitatea statelor de pedepsire corespunzătoare a infracţiunilor de acest tip sunt punctele cheie ale Convenției de la Istanbul. Acest instrument juridic instituie un apel în favoarea egalității între femei şi bărbaţi, statuând faptul că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării, o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare.
Convenţia introduce sancţiuni penale şi/sau juridice nu doar pentru acte de violenţă fizică, ci şi psihică, molestari psihologice insistente ce violează intimitatea, dar şi pentru căsătoria forţată, mutilarea genitală a femeilor, hărţuirea sexuală, avortul forţat şi sterilizarea forţată. În plus, vor fi recunoscute drept infracţiuni, când sunt comise intenţionat, înlesnirea sau complicitatea şi tentativa comiterii unui act de violenţă. În cadrul unei proceduri penale iniţiate nu vor fi considerate justificări ale acestor acte cultura, obiceiul, tradiţia, religia sau onoarea.

Până în prezent, Convenţia de la Istanbul a fost semnată de 32 de state şi ratificată de 13 dintre ele: Albania, Andorra, Austria, Danemarca, Bosnia şi Hertegovina, Franţa, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Turcia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu