Închide

Rolul testării QA în dezvoltarea modernă de software

ActualitateDezvoltareIT by Actual de Cluj - apr. 05, 2023 0 367

De-a lungul timpului, rolul unui tester QA a evoluat mult. Acesta este esențial în orice proiect, de la început, până la sfârșit. Dacă la începuturi, un proiect demara cu un analist de afaceri, care analiza cererea și crea un document cu ce presupune proiectul, astăzi lucrurile s-au schimbat. Probabil un curs software tester va preciza în introducere că pe vremuri, testerul QA intervenea destul de târziu în proiect, fapt ce întârzia uneori bunul mers al lucrurilor, pentru că erorile nu erau identificate din timp. Astfel, se anula o bună parte din muncă și se făceau mulți pași în spate, pentru a aduce corectările necesare.

Testarea QA – esențială într-un proiect Agile și nu numai

Din fericire, lucrurile au evoluat și în zilele noastre, testerul QA este implicat în proiect de la bun început. Pentru chestiuni ca eficacitatea și rentabilitatea proiectului, rolul testării QA este neprețuit în cadrul proiectelor IT. Toate cursurile IT online îți vor confirma fără îndoială acest lucru.

Testerul QA cunoaște și partea de business, dar și partea tehnică a proiectului, ceea ce îl ajută să elaboreze planul de testare, pentru a se asigura de succesul proiectului în timpul stabilit cu clientul.

Responsabilitățile testerului QA nu interferează cu cele ale programatorilor. Aceștia din urmă se focusează pe diverse părți ale proiectului, pe cănd testerul QA are o privire de ansamblu. Acesta nu trebuie doar să testeze produsul, ci să se asigure că este complet funcțional la final. Pentru a-și atinge acest obiectiv, testerul QA trebuie să cunoască:

  • – Produsul dezvoltat
  • – Domeniul în care va fi utilizat
  • – Dezvoltarea proiectului
  • – Testele care trebuiesc aplicate pentru a se asigura de buna funcționare a produslui.

Testarea QA se realizează în toate etapele proiectului, de la început până la final. Cu bagajul său de cunoștințe atât în partea de afacere, cât și în cea de programare, testerul QA este o prezență esențială în dezvoltarea de software sau orice alt produs IT.

Testarea QA se face cu o rigurozitate și o seriozitate mare, așadar testerul QA nu lasă nimic la voia întâmplării în cadrul proiectelor. De aceea, el lucrează atât aproape de client, cât și de programatori, fiind și omul de legătură dintre aceștia.

Testarea QA – garanția calității produsului

Dacă ai dubii cu privire la rolul testării QA, poți să cauți chiar și un curs IT online, unde vei vedea mai pe larg care sunt responsabilitățile unui tester QA și de ce acesta este un element cheie în orice proiect IT.

Garanția calității produsului final este dată de prezența testerului QA, care, prin intermediul unor teste și acțiuni planificate, se asigură că produsul este conform așteptărilor clientului. Prin teste, se asigură de buna funcționare a produsului, de la început, trecând prin toate etapele, până la final. Testarea se poate face manual, dar din ce în ce mai multe teste se realizează automat, pentru a câștiga timp și a eficientiza procesul. Un curs de QA tester potrivit te va ajuta atât la partea de testare manuală, cât și la cea automată.

Testarea QA – sinonimă cu o cultură a calității

A avea în echipă un tester QA nu poate aduce decât lucruri bune, de la eficientizare la economii de bani și timp. Datorită competențelor sale diferite de cele ale programatorilor, testerul QA va aduce o abordare nouă. În timp ce programatorii gândesc lucrurile mai mult din punct de vedere tehnic și cu o doză de liniar, un tester QA are o viziune mai largă asupra proiectului.

Cu prezența testerului QA, te asiguri de la bun început că există comunicare, colaborare și o cultură comună a calității.

Dezvoltarea de software nu poate să se lipsească de intervenția unui tester QA. Contribuția lui este un element cheie în succesul oricărui proiect și derularea armonioasă a acestuia.

Rolul testării QA și beneficiile acesteia

Dacă încă nu ești convins de numeroasele beneficii aduse de testarea QA în dezvoltarea de software, iată încă o listă:

  • Satisfacția clienților – datorită testării QA și a luării măsurilor de corectare la timp, clientul va primi în final exact ceea ce așteaptă. Erorile fiind identificate la timp, nu vor exista surprize la momentul livrării produsului.
  • Eficiență – experiența unui tester QA poate duce la o identificare foarte rapidă a erorilor, dar și la anticiparea acestora, ceea ce poate duce la un mare câștig de timp și resurse în cadrul proiectului
  • Identificarea punctelor slabe în procesul de dezvoltare
  • Reducerea costurilor de mentenanță

Și lista poate continua, dar acum știi cât de importantă este testarea de produs și rolul celui care testează. Dacă ești tentat de un astfel de rol și crezi că ți s-ar potrivi, atunci cursurile de QA tester sunt pentru tine. În cadrul acestora, vei afla tot ceea ce trebuie să știi și vei câștiga competențele necesare pentru a fi un QA tester de succes. Găsește cursul de QA tester potrivit pentru tine.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare