Închide

Riveranii din Mănăștur au făcut primul protest în cartier împotriva proiectului imobiliar propus lângă baza La Terenuri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 11, 2021 2 632

Locuitori din blocurile de 4 etaje de pe aleea Tazlău, dar și din imobilele de 10 etaje de pe strada Parâng au ieșit simboli, în fața blocului, într-o acțiune de protest împotriva proiectului imobiliar propus lângă baza La Terenuri, pe o parcelă de 8900 mp. Oamenii spun că s-au săturat ca Primăria să aprobe betoane și trafic în cartierele tradiționale dar și că nu vor accepta să mai apară în cartier un bloc masiv cu 13 etaje.

La protest a participat și un consilier local, membru în comisia de urbanism a Primăriei de ani de zile, Radu Rațiu de la PNL, care le-a promis oamenilor că vor avea ocazia să își spună argumentele la Comisia de Urbanism, mai ales că proiectul nu a fost deocamdată avizat.

 

Printre protestatarii din Mănăștur s-a aflat și fostul deputat Adrian Dohotaru, care a formulat deja petiții la Primărie în numele asociației pe care o coordonează, SOS Cluj, prin care cere ca proiectul imobiliar propus lângă baza La Terenuri să să nu fie aprobat.

El a spus că a inițiat acțiunea și că împreună cu riveranii se caută modalități pentru a împiedica construirea imobilului mamut în Mănăștur. Alți riverani prezenți la protest au spus că sunt sătui de betoane și de trafic și că în cartierele tradiționale ar trebui ca Primăria să fie preocupată să oferea oamenilor mai mult verde.

Citat de Radio Cluj, consilierul local Radu Rațiu, secretar al comisie de urbanism a consilierilor locali, de multe mandate, prezent la acțiune, a spus că proiectul imobiliar pentru care Primăria a inițiat acum procesul de consultare a populației a fost inițiat în 2019, nu are avizul comisiei de siguranța circulației și nici avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism.

„Orice cetățean își poate spune oful sau prezenta argmentele contra acestui proiect atunci când va fi discutat la urbanism”, a arătat Rațiu, citat de aceeași sursă. El a mai anunțat oamenii că ei vor fi invitați la respectiva ședință, atunci când proiectul imobiliar se va discuta.

(sursa foto: Radio Cluj)

Investiția imobilairă din Mănăștur – un imobil mixt cu 13 niveluri –  spații comerciale la parter și locuințe la etajele superioare, în total 180 de apartamente – are ca beneficiar firma Geromed Delta a omului de afaceri Ion Petric, cea care mai dezvoltă, spre exemplu, investiții imobiliare pe șantierul fabricii de porțelan din Iris. În spațiul public, investiția imobiliară din Mănăștur a fost inițial asumată de firma Coratim. Ulterior, de anul trecut încoace, milionarii Mariu Bejan și Daniel Dumitraș s-au dezis de proiect, arătând public că ei nu mai au nicio implicare în proiect.

Proiectul urbanistic pentru construirea imobilului în Mănăștur a mai fost discutat la urbanism la Primărie în februarie 2020 și a primit o serie de observații. Proiectanți sunt arhitecții de la Trans-Form, biroul arhitectului Vlad Negru.

În prima fază a proiectului cu două corpuri de clădire se propuneau 162 de apartamente. În această a doua fază a proiectului cu o singură clădire în L, supusă dezbaterii publice, se propun 180 de apartamente. În mai, Primăria a inițiat din nou o consultarea publică pe acest proiect. Anul trecut, în iulie, a mai existat o etapă de consultarea publică, după ce proiectul a fost modificat în urma discuțiilor de la comisia de urbanism a Primăriei din 27 februarie.

Detalii:Riveranii din Mănăștur revoltați după ce Primăria a afișat din nou proiectul imobiliar de lângă baza La Terenuri, fără nicio modificare: „se patentează în Cluj modelul parc public – bloc mastodont cu apartamente lângă”

sursa foto cover: randări Trans-Form cu viitorul bloc

2 comentarii

Scrie un comentariu