Închide

Revoltă la un liceu de prestigiu din Cluj după ce Inspectoratul Școlar Județean a propus „fuziunea” cu o școală profesională

ActualitateEducaţieTop News by Catalin Suciu - nov. 09, 2018 0 5099

Colegiul Economic Iulian Pop din Cluj ar urma să preia Liceul Napoca, de profil tehnologic, de anul viitor. Propunerea  Inspectoratului Școlar este să-l unească, practic, cu Liceul Napoca. Părinții elevilor de la Economic sunt nemulțumiți și au lansat deja o petiție în care cer anularea inițiativei. În manifestul lansat de părinți au intrat și cadrele didactice.  Școala a elaborat și emis un memoriu prin care solicită stoparea unei eventuale fuziuni/preluări.

Cifrele spun că promovabilitatea la Bacalaureat la Colegiul Economic Iulian Pop  este de 96,49% în ultimul an la sesiunea din vară.

114 elevi au intrat în examenul de Bacalaureat.

110 l- au promovat.

Rata de promovare la Liceul Napoca este de 41,37%.

Dintr-un total de 56 de elevi, 29 au intrat la Bac și 12 l-au promovat.

Ce se întâmplă dacă la Economic vor sosi și elevii de la Tehnologic? Cadrele didactice ale Colegiului spun că, în mod firesc, rezultatele instituției vor scădea dramatic.  Profesorii și părinții încearcă să stopeze această inițiativă.  Mizează pe istoria colegiului care funcționează de 97 de ani. „Rezultatele și prestigiul îți aduc elevi foarte buni”, precizează conducerea Liceului Economic.

„Am avut discuții și cu domnul Inspector General (Valentin Cuibus -n.r.), i-am prezentat mai multe argumente. I-am zis de renumele școlii, tradiția acestei școli, despre istoria de 97 de ani.  Am încercat să îl facem să înțeleagă că renumele și tradiția ne-au adus elevi foarte buni și foarte bine pregătiți care au intrat în clasa a 9-a. Iar rezultatele noastre s-au văzut. O preluare ar însemna o scădere în ceea ce ne privește în următorii cinci ani de zile”, spune directoarea Stanca Vescan.

Părinții elevilor sunt cei mai nemulțumiți. Și profesorii s-au alăturat inițiativei acestora de a stopa o eventuală „fuziune”. Într-un memoriu al Liceului se prezintă mai multe argumente. Memoriul va fi transmis și Consiliului Local Cluj, ultimul for decizional în ceea ce privește situația celor două unități de învățământ.

Dacă Inspectoratul Școlar Județean va propune în cadrul CL o contopire a celor două școli, votul va aparține consilierilor.
Profesorii de la Colegiul Economic vor cu orice preț ca propunerea să nu fie aprobată vreodată.

Iată o parte din memoriul Consiliului Profesoral de la Colegiul Economic Iulian Pop.

„Concretizarea unei atare operațiuni de reorganizare ar genera pierderea identității unui colegiu cu prestigiu, istorie și tradiție de 97 de ani, precum este colegiul nostru Iulian Pop și ar nesocoti importanța și nivelul ridicat al pregătirii elevilor noștri în domeniul economic.
Aceasta se traduce în ignorarea/desconsiderarea flagrantă a activității susținute a colectivului de cadre didactice din cadrul Colegiului Economic Iulian Pop, activitate centrată constant pe obținerea unor rezultate bune și foarte bune la examenul de bacalaureat, precum și la diverse concursuri și olimpiade. Oferta de servicii didactice si pedagogice asigurată de personalul didactic calificat, didactic auxiliar și nedidactic din cadrul Colegiului Economic Iulian Pop posedă o calitate superioară care se reflectă în numărul mare de absolvenți care continuă studiile în învățământul superior preponderent economic și în inserția foarte bună a acestora în cadrul societăților comerciale din țară și străinătate.De remarcat este faptul că în topul liceelor din toată țara, pentru anul 2018( top realizat prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu:media de admitere 40%, media de la examenul de bacalaureat 30%, promovabilitatea la bacalaureat 20%, și media rezultatelor obținute la olimpiade 10%), Colegiul Economic Iulian Pop s-a clasat pe locurile 163 în 2018 din 1204 instituții de invățământ preuniversitar, 158 în 2017, 140 în 2016. De evidențiat este faptul că ocupă locul III pe țară in topul liceelor economice , fiind clasat după Colegiul Economic Virgil Madgearu București (locul 121 la nivel național), Școala Superioară Comercială N.Kretzulescu București (locul 145 la nivel național). De asemenea rezultatele obținute la examenul de bacalaureat în ultimii 5 ani și nu numai,,ne situează în topul liceelor din județ, fiind pe primul loc în topul liceelor tehnologice (procentele de promovabilitate obținute în ultimii ani sunt : în anul 2014- 97,65%, în anul 2015-95,17%, în anul 2016-97,77%, în anul 2017-96,45%, în anul 2018-97,47%).
Activitatea colectivului de cadre didactice din cadrul Colegiului Economic Iulian Pop a fost întotdeauna și este în continuare ghidată de principiile calității, eficienței și centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia, principii care guvernează învăţământul preuniversitar.
Or, eventuala reorganizare ar echivala cu înfrângerea voită și conștientă din partea autorităților publice locale și a ISJ Cluj a acestor principii, cu consecința afectării grave și ireversibile a calității educației furnizate în domeniul economic, în Mun Cluj-Napoca, beneficiarilor respectiv elevilor.
În cele din urmă, declarându-ne indignarea față de ipotetica operațiune de reorganizare a Colegiului Economic Iulian Pop și manifestându-ne încă o dată sprijinul necondiționat în demersurile de stopare a unei atare proceduri, ne exprimăm speranța că, în cele din urmă, se va acorda prioritate calității educației, eficienței în educație prin obţinerea de rezultate educaţionale maxime și, nu în cele din urmă, centrării educației pe beneficiarii săi.”

CONSILIUL PROFESORAL al Colegiului Economic Iulian Pop
Și PERSONALUL DIDACTIC AUXILIAR ȘI NEDIDACTIC

Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, spune că măsura vizează „dezvoltarea” Liceului Economic.

„Nu e nimic stabilit, este o discuție ca Liceul Economic să preia Liceul Napoca, iar această discuție s-ar putea să nu se finalizeze sub nici o formă. Cu Napoca nu avem nici o problemă, ei sunt de acord. Nu-s mai grozavi unii decât alții. Că nivelul este mai ridicat la o școală, este altceva. Liceul Economic ar prelua mai multe clădiri. Automat ar crește și numărul de copii și ar avea clase profesionale de servicii, de bucătari, de chelneri, dar ei (Economic- n.r.) nu vor să aibă profesională. Să dezvolți Liceul Economic nu este posibil. Investiții nu se pot face, o parte este revendicată și nu ai unde să construiești. Ideea de preluare  nu este absurdă, dar dacă nu și-o doresc, să rămână ca până acuma.

Eu vă dădeam exemplul Racoviță, cu un prestigiu de necontestat. Ei au preluat structura de vis-a-vis de filologie, de la Ana Aslan. Au reușit să crească nivelul copiilor de acolo. Nu i-au adus la același nivel cu ceilalți, dar i-au crescut foarte mult. Ce se întâmplă acum….e o gândire puțin egoistă, „nu mă interesează decât de mine”.  Pe noi ne interesează să creștem nivelul tuturor copiilor. E foarte bine să ai o școală foarte bună, dar trebuie să ne uităm la toți. Am discutat cu toți profesorii, cu toată lumea. Am auzit punctul lor de vedere, o să analizăm și o să vedem. Dacă nu doresc extinderea și dezvoltarea școlii, de a avea partea de servicii pe noua structură, asta este. Ei vor să fie tot ce vor ei, în rest nu-i interesează, de alți copii nu-i interesează.  Ei vor să rămână așa cum sunt. Vom vedea care-i soluția pe care vom merge. Decizia finală e a Consiliului Local. Putem face o propunere, dar decizia finală e la CL.”

În ultimii ani Liceul Economic a ajuns de la 30 de clase, la 15 clase. Sistematic, Inspectoratul Școlar a tăiat din clasele de profil. Nivelul de promovare a rămas în top. 

Marinela Marc, cea care conduce Liceul Napoca, e deranjată de faptul că Liceul Economic nu acceptă contopirea celor două școli. Ea spune că nu doar indicatorii de la examenul de Bacalaureat contează.

„Avem o grămadă de puncte tari, pe care numai cine le trece pragul le poate descooperi. Inspectoratul Școlar a dorit să se comaseze pentru a le oferi o bază materială foarte bună, de nivel european. Nu-i decizia mea.  Noi ar trebui să fim deranjați că am dispărea din peisaj. Nu le înțeleg atitudinea celor de la Colegiul Economic.

Noi anul trecut am obținut 60 de premii naționale, regionale, internaționale. Anul trecut an dobândit titlul de școală europeană. Am derulat 4-5 proiecte europene, am mai câștigat unul. Eu sunt mândră de ce realizează copiii noștri. Nu numai indicatorul la BAC este un criteriu. Lor le vin copii mai buni că-i atrage brandul de Colegiu Economic.  Dacă ne-am măsura la toți indicatorii, nu știu dacă la ei ar sta în picioare altceva în afară de rata de promovare la bac. Eu sunt un om deschis, cu care se poate colabora”.

„Nu cred că ar fi o problemă ca eu să fiu directorul acestei școli reunite”

„Anul trecut la noi  a fost un accident acest procent la Bac. acum 2 ani și 3 ani am avut 70% rată de promovare. Am avut o generație mai slabă. Nu numai asta este un indicator în ceea ce privește educația absolvenților. O să vedem. Pe mine m-a deranajat atitutdinea lor față de școala noastră. Știți cum e,  vremelnic suntem directori și noi și ei. Eu am fost director la Avram Iancu, am condus inspectoratul 7 ani,  nu cred că ar fi o problemă ca eu să fiu directorul acestei școli reunite.

Cele două instituții (Inspectoratul Școlar și Consiliul Local- n.r.) ar trebui să decidă cât de repede, iar dacă se va ajunge la această concluzie de comasare, ar trebui să stăm la masă să ne armonizăm unii cu alții”.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.