Închide

Revin elevii în clase, de luni. Obligațiile școlilor, după vacanța de iarnă, transmise de ministerul Educației

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - ian. 07, 2023 0 215

Ministerul Educației a transmis o serie de obligații către inspectoratele școlare, dar și către conducerile școlilor, în contextul începerii școlii luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute, transmite Edupedu.ro. Ministerul menționează “obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare. În prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Joi, în cadrul conferinței comune a ministrului Sănătății și Educației, privind evoluția cazurilor de gripă din România, se vorbea despre recomandări pentru școli. Ligia Deca spunea că triajul zilnic se face și acasă și la școală, observațional, de către profesori și educatori.

Inspectorii școlari trebuie să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Vineri dimineață a avut loc videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educației, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis concluziile discuțiilor desfășurate joi la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară, în contextul creșterii cazurilor de gripă.

Ligia Deca spunea joi că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile” și că insistă pentru rolul de prevenție pe care școala îl poate avea în această perioadă epidemică.

În nota transmisă vineri, în urma videoconferinței cu inspectorii școlari generali, acestora li s-a spus că trebuie să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP (n. red. articolul face referire la organizarea programului școlar și situațiile în care se pot suspenda cursurile).

Amintim că, în prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Ministrul Sănătății a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă pentru că “declanșarea epidemiei prin ordin de ministru declanșează automat anumite restricții, ori abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive”.

Nota transmisă de ministerul Educației:

Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
e) aerisirea periodică a încăperilor;
f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare