Închide

UPDATE Revelion acasă pentru Mihai Lucan? Cu 2 ore înainte de închiderea programului la Curtea de Apel București recursul n-a ajuns pe rol. Judecătoarea, cunoscută pentru că amână motivările

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 29, 2017 0 2056

Vești bune pentru celebrul medic Mihai Lucan, acuzat că a delapidat Institutul de Transplant Renal din Cluj cu milioane de lei, până l-a adus în pragul falimentului, și că ar fi efectuat operații ce au costat pacienții mii de euro în clinica sa privată, deși aceștia erau asigurați: are șanse mari să-și petreacă revelionul în familie, și nu în arest.

Mai sunt doar două ore de muncă în acest an pentru magistrați și sunt șanse mici ca în acest interval motivarea respingerii arestului preventiv pentru Mihai Lucan să apară în sistem, ca apoi aceasta să poată fi și atacată la instanța superioară, apoi și judecată și, dacă e cazul, modificată în sensul acceptării cererii procurorilor ca Lucan să fie cercatat în arest preventiv. Căci aceasta ar urma să se întâmple, teoretic, dar în realitate puțin probabil având în vedere că programul de muncă se termină la ora 16.

UPDATE Nici la sfârșitul programului de lucru nu fusese depusă motivarea deciziei, astfel că aceasta va fi rejudecată doar anul viitor.

Am reușit totuși să aflăm numărul dosarului lui Mihai Lucan la Tribunalul București, care e 48304/3/2017. „Puțin probabil să se mai întâmple ceva azi”, spun reprezentanții Curții de Apel București, care așteaptă și la această oră să vadă dacă vor judeca recursul la decizia instanței tribunalului București în acest an, ori doar în 2018. Aceasta, după ce, amintim, Tribunalul București a respins cererea procurorilor DIICOT de a-l cerceta pe Mihai Lucan în arest preventiv, și în schimb a dispus ca acesta să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Decizia a fost atacată de procurori și ar urma să fie reanalizată de instanța superioară, care e Curtea de Apel București. Rămâne însă de văzut când; vom reveni cu un update la încheierea programului de muncă al magistraților ca să vă spunem dacă recursul se judecă în acest an sau nu. Având în vedere însă că judecătorul care a decis cercetarea sub control judiciar are antecedente considerabile în a întârzia motivările, șansele ca recursul să se judece în acest an sunt foarte mici. Judecător e Monica Claudia Cipariu, despre care mediafax.ro spune că a fost exclusă din magistratură după ce a întârziat motivări, uneori chiar și doi ani. ”Este absolut incredibil ce se întâmplă în cazul Mihai Lucan. Sunt mii de oameni în stradă care apără justiţia şi vedem un judecător de la Tribunalul Bucureşti, Monica Claudia Cipariu, care după 10 zile de la măsura controlului judiciar nu a redactat motivarea, lucru care împiedică procurorii antimafia să pregătească în condiţii optime contestarea măsurii. Sunt vocea bolnavilor batjocoriţi de Lucan care îi imploră pe membrii Inspecţiei Judiciare şi CSM să ia măsuri imediate împotriva acestei judecătoare care nu îşi îndeplineşte îndatoririle de serviciu, având antecedente în acest sens”, a spus Ungureanu, citat de Mediafax.

Judecătoarea Cipariu a fost exclusă din magistratură în urma unei decizii din octombrie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară. CSM a reţinut în sarcina judecătoarei Cipariu comiterea abaterii disciplinare privind statutul judecătorilor şi procurorilor constând în ”întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

”S-a constatat că doamna judecător Cipariu a înregistrat întârzieri în redactarea a 53 de hotărâri judecătoreşti, dintre care unele cu o durată mai mare de doi ani. Conduita adoptată de către doamna judecător, care activeaza în materie penală în cadrul Secţiei I Penală a Tribunalului Bucureşti, are consecinţe asupra dreptului recunoscut părţilor de a beneficia de soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil, dar poate determina şi constatarea intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru faptele reţinute în sarcina inculpaţilor din acele cauze, ceea ce face ca scopul procesului penal să nu fie atins”, se arăta într-un comunicat al CSM din octombrie 2015.

Amintim, Mihai Lucan e acuzat de delapidare de procurorii DIICOT după ce ar fi delapidat milioane de lei de la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Citește detalii:

Fostul șef al Institutului de Transplant Renal Mihai Lucan, acuzat de delapidare; percheziții DIICOT în această dimineață, prejudiciu de milioane

Nici un comentariu

Scrie un comentariu