Închide

Rețete tradiționale, prezentate spre jurizare și degustare de către studenții unei universități din Cluj în festival de profil

Educaţie by Actual de Cluj - mai 12, 2022 0 269

Peste 20 de rețete tradiționale, prezentate spre jurizare și degustare de către studenții universității de științe agricole din Cluj – pături cu brânză de Salva, plăcintă dobrogeană, pogăcele cu jumeri, zamă de șălate sau balmoș.

Aceasta e a 14-a ediție a unui festival de profil al universității, în 16 mai, toată ziua, între orele 10 și 18, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studenții vor prezenta peste 20 de produse tradițonale din mai multe județe din țară, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de specialiști în gastronomie și tradiții populare, între care se numără Mircea Groza, Paul Siserman, Viorica Ciobanu și profesori ai universității. Evenimentul include și o degustare a produselor, de la ora 11. ”Evenimentul nostru a devenit tradițional și, împreună cu studenții, readucem în atenție și spre degustare rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți”, spune coordonatorul evenimentului, Avram Fițiu. ”Ei concep apoi caietul de sarcini pentru fiecare rețetă și prezintă produsul spre jurizare și degustare”.

Astfel, vor fi prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: mămăliguță cu zămuță de Bănișor, plăcintă dobrogeană de Greci, bulgăre de zăpadă de Carastelec, pături cu brânză de Salva, palaneț pe vatră de Chinteni, cozonac cu nucă de Moisei, pogăcele cu jumeri de Gilău, gomboți cu prune bistrițene de Tiha-Bârgăului, zamă de șălate de Josenii-Bârgăului, caș de vacă de Mărișel, prăjitură cu mere de Maieru, mămăligă cu brânzâ de burduf de Apahida, sarmale și plăcintă cu brânză dulce de Broșteni, mălai dulce de Fizeșul Gherlii, scorușe de Vișinelu, balmoș de Apahida, brânză de Jina, cocoradă de Jimbor, brânză frământată de oaie de Rodna, cașcaval afumat de Fundata, telemea de vacă și brânză dulce de Sânmihaiu Almașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu