Închide

Rețea de trafic de migranți și spălare de bani la Cluj, au dus sute de migranți ilegali din Iran și Kurdistan în Anglia

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 12, 2019 0 508

Grup de bandiți specializați în trafic de migranți și spălare de bani prins de procurorii de combatere a crimei organizate în Cluj și Alba.

La percheziții – nu mai puțin de zece doar la Cluj și alte opt în Alba – procurorii au găsit 80.000 euro, telefoane mobile, detectoare de metale și arme, în total procurorii au făcut azi 18 percheziții în Cluj și Alba și au ridicat, în afară de cele enumerate, și autoturisme care ar fi fost folosite la activități ilegale. Perchezițiile au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți și spălare de bani. Un număr de zece persoane au fost conduse la Parchet pentru audieri. Două dintre perchezițiile de azi de la Cluj au fost efectuate la sediile unor firme ce activează în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri. Activitățile au fost integrate unei acțiuni ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de autoritățile franceze, în 29 mai.

Acțiunea vizează o filieră de migrație ilegală care, începând din 2016, ar fi organizat trecerea migranților, majoritatea kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța, Belgia și Olanda. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2018, rețeaua, formată din peste 60 de persoane, ar fi facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia. Rețeaua ar fi fost structurată ca un grup infracțional organizat, iar la baza rețelei s-ar afla două persoane, un cetățean român, în vârstă de 44 de ani, din Turda, și un cetățean de origine kurdă, din Anglia. Aceștia s-ar fi ocupat de recrutarea, plata și organizarea trecerii cu șoferi români, cu organizarea convoiului de migranți în Franța și cu recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Marea Britanie și în Franța. „Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri. În ceea ce privește ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români. În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța”, arată procurorii.  Aceștia adaugă că rețeaua ar fi învârtit prin aceste operațiuni o sumă de aproape o jumătate de milion de euro, mai exact 407.000 lire sterline.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare