Închide

Reprezentanții din HoReCa sunt la capătul puterilor. Ei cer imperativ ca activitatea restaurantelor și hotelurilor să nu fie condiționată de creșterea ratei de infecție cu Covid

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - sept. 28, 2021 0 390

Printr-o scrisoare deschisă reprezentanții din domneiul HoReCa spun că sunt în pragul falimentului și că noile măsuri restrictive, incoerente și neclare, vor decima firmele din industria ospitalității. Aceștia cer imperativ ca activitata restaurentelor și hotelurilor să nu mai fie condiționată de creșterea ratei de infecție cu covid, respectiv de incidența de 6 la mia de locuitori.

Se subliniază în scrisoarea deschisă că nu există absolut nicio dovadă din care să reiasă că funcționarea restaurantelor conduce la creșterea numărului de covid-19, iar reprezentanții din industrie spun că sunt pregătiți să deschidă noi acțiuni în instanță.

Scrisoarea deschisă semnată de reprezentanții HORECA Cluj și Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor:

„În contextul haosului creat de pandemia prelungită, coroborat cu noile restricții anunțate, complet neclare și fără coerență, și ținând cont de implementarea certificatului verde, suntem nevoiți să facem apel imperativ la normalitate.

Nu vorbim de normalitatea pe care nimeni nu și-o mai amintește, ci de aplicarea unor măsuri agreate și coerente, pe care să le putem respecta.

Este nevoie să o spunem încă o data – HORECA A FOST ȘI ESTE CEA MAI AFECTATĂ INDUSTRIE DE PESTE 1 AN ȘI JUMĂTATE! Am fost decimați, forța de muncă a dispărut efectiv, criza personalului ne amenință afacerile mai rău decât cea financiară. Oamenii sunt confuzi, speriați și nu mai au speranță în promisiunile de sprijin.

Nu este decât strigătul indignat al unei industrii oricum puternic reglementată care se confrunta încă dinainte de criza sanitară cu o lipsă acută de personal. Am fost ascultători, am respectat toate măsurile și am susținut dialogurile pașnice și constructive, dar acum nu există destule vorbe care să exprime strigătul de neputință. Suntem puși la colț din iresponsabilitatea unor politicieni ce par să nu înțeleagă cum funcționează economia și mecanismele ei. Asistăm nu doar la evenimente care sfidează măsurile de siguranță, ci și la legi votate de politicieni parcă numai pentru ei, este anormal ca o țară întreagă să amâne nedefinit evenimente importante și să închidă afaceri din neglijența și abuzul de putere al câtorva.

Am comandat studii de piață, am făcut analize și chiar am acționat în instanță, și nu ne vom opri la asta, iar restricțiile fără noimă nu le vom accepta! Suntem o voce care nu poate fi ignorată, suntem la capătul răbdării cu mesajele contradictorii și aberante care încalcă de la bun-simț la drepturi esențiale. Cerem să ne putem ține afacerile deschise, să putem plăti încă salarii angajaților greu încercați, nu avem resurse pentru reinventare de business dacă suntem închiși.

Suntem indignați de măsurile anunțate ce presupun din nou închiderea activității operatorilor după pragul de 6/1000. Este inadmisibil să acceptăm încă o închidere completă a restaurantelor și anulări de evenimente de ultim moment! Industria Ospitalității nu mai poate încasa alte lovituri fără să riposteze. Dacă regulile jocului se schimbă, poate e timpul pentru HORECA să arunce instrucțiunile pe geam și să acționăm după cum ne dictează rațiunea rămasă. S-au promis măsuri compensatorii, din care s-a dat foarte puțin din cele asumate. Restricțiile anunțate par fără logică și s-a creat un haos periculos, nu avem nevoie doar să pară că fac ceva, avem nevoie de promisiuni respectate și reguli clare. În lipsa acestora, riscăm să se creeze frustrări majore, care vor duce la nerespectarea măsurilor la nivel național. Vom ajunge la principiul fiecare cum a înțeles și fiecare pentru el.

Dată fiind implementarea certificatului digital, cerem o revizuire urgentă a restricțiilor. Primordial și esențial este să lăsați HORECA să funcționeze. Pe baza certificatului verde, să se poată intra la restaurante, cafenele, baruri și evenimente, fără să existe vreo corelare cu rata de incidență.  Deconectați acest domeniu de rata incidență. Pe lângă faptul că, în continuare, nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată acum un filtru decisiv, certificatul digital.

Procesele inițiate de HORA la Tribunalul București împotriva deciziilor CMSU, precum și cel intentat la Curtea de Apel București, împotriva HG, înaintează. Suntem determinați să inițiem și altele și nu ne vom lăsa închiși din nou fără să luăm măsuri. Considerăm că rolul statului în acest proces este acela de a facilita operatorilor respectarea regulilor și de a se asigura că standardul este aliniat pentru întreg domeniul. Încetați să mai sfidați o industrie care nu mai poate duce închiderea totală a activității, prin acțiuni care arată că vă pasă doar de propria imagine.

Nu putem fi noi vinovați pentru iresponsabilitatea unor politicieni preocupați de alte subiecte decât cele acute și reale. Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică.

Ion Biriș (Președinte HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România_

Ștefan Gadola (Președinte HORECA Cluj)”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare