Închide

Reportaj. Prin târgurile de locuri de muncă, în varianta virtuală

Economie by Kristina Reştea - mai 10, 2021 0 179

Cobor din tramvaiul care merge paralel cu Someșul și ajung în fața noii Săli Polivalente de la Cluj. Arunc o privire spre stadion (“alb sidefat, cu irizații aurii”, îmi amintesc din descrierile arhitecților) și mă îndrept înspre clădirea marcată cu săgeți. Aici vin grupuri de tineri, pleacă alte grupuri. Cei care vin par preocupați, cei care ies duc teancuri de pliante. E târg de locuri de muncă la Sala Polivalentă și lumea se adună. Intru printre mesajele încurajatoare în limba engleză, postate peste tot de către oameni care lucrează în HR (așa se zice acum – HR) și am intrat în forfota oarecum veselă a dimineții de lucru. Sunt multe standuri, unele au ecrane mari cu filmulețe care îți prezintă oameni fericiți la job, în altele sunt ochelari 3D, pe lângă noi trece un roboțel grăbit care duce alte pliante. La fiecare stand sunt oameni zâmbitori, cu badge-uri, dispuși să povestească cu tine, să îți dea o foaie de prezentare, un pix, o ciocolată, un cub rubik, la final de conversație, după ce ai lăsat CV-ul. E și stand de cafea to go, iar de undeva de pe o scenă încep să se audă glasuri în microfon. Încep conferințele despre trenduri și “I love my job”. Poți găsi aici un stand în care ești ajutat să îți croiești CV-ul, în altul ți se face pe loc comparație de salariu pe domeniul tău. Lumea se tot adună.

Se aduna, mai bine zis. Peisajul de mai sus e de undeva de dinainte de 2020. Căci din 2020 s-a instalat pandemia și restricțiile necesare.

Mutarea în online

În martie-aprilie, vreme de câteva săptămâni, organizatorii Târgului de Cariere au pregătit evenimente online în câteva mari orașe din România. Am făcut un “tur”.

2021. Deschid Facebook-ul pe pagina Târgului de Cariere, găsesc un link spre “târgul de job-uri”. Click. Am ajuns. Văd, de sus, un fel de hartă 3D, cu standuri, culoare în linii drepte și paralelograme cu logo-urile companiilor. Pe aleile virtuale ale târgului apar oameni virtuali. O doamnă în taior stă în fiecare dintre punctele cardinale ale hărții – aceleași plete blonde apar de câteva ori, în vântul virtual al târgului. În randări, opțiunile de omuleți sunt limitate. Pare preocupată și elegantă. E de la HR sau din management, mă gândesc. Pentru diversitate, omuleții au diferite ipostaze: unul stă cu mâinile în șolduri, pare descumpănit, altul aleargă, doi s-au întâlnit să schimbe impresii. În târgurile de altădată, diversitarea arăta altfel: un grup de studenți veseli, o tânără emoționată să își prezinte primul CV, un domn cu mult peste media de vârstă a târgului ăstuia la care vin mai ales studenți, care își strângea șapca în mâinile muncite, alături de câteva pliante lucioase.

Merg mai departe, înspre “angajatori”, prin târgul virtual. Un omuleț de joc video îmi trimite pe ecran un mesaj de bun venit. Zice să îi trimit mesaj dacă vreau. Deocamdată parcă nu aș vrea.

Accesul e simplu. Dai un click pe stand. Îți apare numele angajatorului și lista de posturi active. Ai opțiunea de “comunică direct cu angajatorul” sau „vezi pagina de companie”. Îți treci numele, o adresă de email și în căsuța disponibilă scrii un mesaj. Spre exemplu, un click lângă omulețul Michelin îți dezvăluie 7 joburi active, de ingineri. Emerson are deschise 73 de joburi – se caută ingineri, specialiști în finanțe sau relații cu clienții. La Cluj, grupul american ocupă în întregime parcul industrial Tetarom 2, are peste 2700 de angajați și cel mai mare sit din Europa al companiei. Pitech, companie de IT, are 11 joburi, inclusiv internshipuri. “Laura” e online sau cel puțin așa mi se arată mie pe ecran. Încerc să îi scriu ceva în căsuța disponibilă pentru mesaje, să văd cum mai merge IT-ul. Nu îmi răspunde. Merg mai departe. Office Depot are 7 locuri disponibile, Azomureș – 5, Continental – 12. Continental Sibiu are deja undeva la 4000 de angajați, dintre care jumătate lucrează pe linia de producție.

Lansez câteva întrebări în căsuțele de dialog. Pare că le arunc undeva, în neant. Nimeni – nimic. Apoi, în câteva ore primesc semne de viață: un email, un add pe Facebook, un mesaj pe LinkedIn. Unii dintre reprezentanții firmelor cu care am încercat dialoguri încep să răspundă. Găsesc și în inbox clasicul și binevoitorul “din păcate, nu putem da asemenea informații, vă redirecționăm la departamentul de Comunicare”. Ca în viața reală deci.

Ce zic angajatorii?

Pulsul în IT, vedeta momentului

Multe dintre companiile care fac angajări sunt din domeniul IT și Software, un sector care a trecut cu bine chiar și prin lunile de pandemie. Zenitech lucrează cu branduri din diferite industrii, cu servicii de consultanță tehnologică, folosirea metodologiilor de livrare agile scalabile și dezvoltare de soluții digitale. Echipa a ajuns la 120 de angajați. O dată cu pandemia și noile realități și restricții necesare, compania a început să lucreze remote. “Ne dorim ca după trecerea acestei perioade să reîntregim echipa la sediul nostru aflat în Cluj Napoca”, a precizat după ediția de Cluj a târgului Diana Boroda, reprezentanta departamentului de marketing a companiei.

Citiți reportajul integral pe Economedia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.