Închide

Renașterea Universității sub bagheta lui Teja. Preparatorul fizic, secundul și apoi asul câștigător pentru salvarea echipei.

Sport by Catalin Suciu - mai 17, 2014 0 793

Universitatea Cluj a remizat în ultima etapă la Brașov, 0-0 și și-a asigurat rămânerea în Liga 1 și în sezonul următor, având 40 de puncte cu o singură etapă rămasă de disputat.

Foto: silviucristeaphotography.blogspot.ro/

Foto: silviucristeaphotography.blogspot.ro/

Performanța este cu atât mai impresionantă în condițiile în care echipa se afla pe ultimul loc în etapa a 12-a, cu doar 4 puncte! „U” a început sezonul cu Ionel Ganea pe bancă, dar a s-a dus în jos, contrat tuturor așteptărilor.  După 9 etape în care a obţinut doar 3 puncte, acesta a fost demis .Interimatul a fost asigurat apoi două etape de secundul Gheorghe Barbu, iar din etapa a 12-a echipa a intrat sub bagheta lui Teja.

Acesta se afla la prima experienţă ca principal, după ce , în carieră, s-a specializat ca preparator fizic, iar apoi antrenor secund, lucrând la şase echipe, Dinamo, Steaua, Vaslui, Astra, Petrolul şi Standard Liege. „Vine cu un suflu nou, pregătit şi e şcolit la Coverciano, e tobă de fotbal”, l-a lăudat patronul lui „U”, Florian Walter. “Teja are cunoștințele pe care le deține Ionuț Badea, de exemplu, un antrenor foarte priceput , dar știe să-și apropie jucătorii și să comunice pe limba lor, asta are în plus. Și rezultatele s-au văzut”, l-a portretizat un jucător de la Universitatea.

Teja a debutat cu o înfrângere, 0-2 la Vaslui, dar apoi a câştigat cu Viitorul, 3-1, cu Corona, 3-2 şi cu FC Braşov , 2-0. A pierdut următoarele două meciuri, în deplasare la Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti, iar în ultimul joc din 2013 a învins-o cu 1-0 pe Oţelul Galaţi.

Echipa a început să adune puncte importante în clasament și a încheiat anul cu 16 puncte, pe locul 17, la 2 puncte de salvarea de la retrogradare. „Atmosfera e mult schimbată în bine. Am început să avem încredere în noi şi asta se vede şi în joc”, spuneau jucătorii în iarnă, după victoria cu Oțelul Galați. La începutul lui 2014, Teja a mai bifat încă două victorii, cu Astra Giurgiu şi cu Gaz Metan Mediaş , ambele cu 1-0.

A pierdut cu Dinamo acasă, dar a învins CFR-ul în Gruia, câștigând apoi încă patru partide, cu Botoșani (2-1, acasă), ACS Timișoara (2-1 , deplasare), FC Vaslui (1-0, acasă) și Corona Brașov (2-0 , deplasare). În ultima etapă, Universitatea a remizat cu FC Brașov, 0-0 și a ajuns la 40 de puncte în Liga 1, fiind pe locul 9, la egalitate cu Oțelul Galați cu o singură etapă rămasă de jucat.

Din 10 partide jucate pe teren propriu cu Teja pe bancă, Universitatea a pierdut doar două, cu Dinamo și Steaua și a câștigat opt.  Într-un clasament al returului Universitatea ocupă locul 5, depășind echipe ca și CFR Cluj, FC Vaslui sau Pandurii Târgu Jiu.

foto: silviucristeaphotography.blogspot.ro

foto: silviucristeaphotography.blogspot.ro

Un alt merit al său este aducerea lui Valentin Lemnaru în cea mai bună formă a carierei. Lemnaru a fost rezervă la Pandurii Târgu Jiu, a fost de acord să se întoarcă la Universitatea, dar Ganea l-a ţinut pe bancă sau în tribune. Cu Teja a ajuns titular indiscutabil şi are 13 goluri, fiind al doilea golgheter al campionatului după Liviu Antal, de la Vaslui, care are 15 goluri.

Mai rămâne din vară?

Antrenorul Universității e tentat să conducă echipa și în sezonul următor, dar pune anumite condiții. Teja vrea un buget mai consistent de achiziții. “Sper să găsim soluții să facem performanță. Eu mi-aș dori să rămân la Universitatea Cluj. Dar aș vrea să fac performanță, să nu ne mai luptăm pentru evitarea retrogradării”, a spus tehnicianul.

Clasament TUR

Clasament retur

Clasament timp real

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare