Închide

Remus Lăpușan: Noi, PRO România, ne asumăm PROmisiunea ieșirii din criză! (P)

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - dec. 03, 2020 0 155

Liderul Pro România Cluj, Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților, arată că în ultimul an, România a intrat într-o profundă criză economică, și că aceasta se va întinde pe o perioadă mult mai lungă decât pandemia. Lăpușan a vorbit pentru Actual de Cluj despre riscurile cu care se confruntă mediul de afaceri, domeniul HoReCa, fermierii, dar și despre solițiile pe care ar trebui să le implementeze viitoul Guvern.

Domnule Lăpușan, sunteți candidat al partidului PRO România pentru Camera Deputaților. Partidul dumneavoastră ne spune de o lună bună, pe toate mediile, că scoate țara din criză. Cum se va întâmpla asta, mai exact?

Se vede destul de clar că a început deja criza economică, și din păcate aceasta va dura mai mult decât pandemia și va avea consecințe destul de grave, nu doar în plan economic cât mai ales social. Haideți să vă spun un lucru, ceva ce Guvernul Orban nu vede sau nu vrea efectiv să înțeleagă: economia este o rețea formată din oameni, este un concept holistic, nu este doar un conglomerat  de afaceri care pot fi închise discreționar. PNL refuză să vadă așa lucrurile. Să vă dau un exemplu: industria HORECA este în cădere liberă! Și odată cu ea, alte mii de afaceri românești, dependente de HORECA. Ei bine, în toate aceste sectoare interdependente sunt angajați peste 1 milion de români, care în câteva luni este posibil să rămână pe drumuri! De acel milion depind și alte milioane de români, pentru că în acel milion sunt tați care aduc în casă unicul venit, sunt mame singure care trebuie să se asigure că au ce pune pe masă a doua zi, sunt copii care-și întrețin părinții neputincioși și bolnavi.

Mai mult ca niciodată, românii au nevoie să știe că statul, pentru care cotizează lunar, îi va ajuta să depășească mai ușor această criză, au nevoie de cineva care să le spună că anul viitor vor avea loc de muncă, vor avea salarii și își vor putea plăti ratele la case. PRO România are lideri responsabili și competenți care știu și pot scoate țara din criză!

Special pentru sectorul economic, noi am gândit sprijinul economic de criză, un set de măsuri care să ajute companiile românești să depășească mai ușor această perioadă. Vom acorda o serie de granturi pentru dezvoltare și inovație, vom acorda facilități fiscale pentru firmele din sectoarele mai afectate, vom rezolva problema chiriilor și vom acorda facilități pentru plata ratelor la creditele bancare.

De mai bine de jumătate de an, și Guvernul PNL ia măsuri economice pentru a depăși pandemia. Credeți că aceste măsuri nu sunt suficiente? De ce ar fi nevoie de altceva?

Dintr-un studiu național rezultă că, în ultimele luni, 21% dintre manageri au recurs la concedieri, 58% au scăzut cheltuielile de marketing, 47% au amânat activitățile de cercetare-dezvoltare. Știți care este problema și mai mare? Guvernul nu și-a dat silința nici măcar un pic să creeze măcar aparențele unui mediu de business predictibil, în care managerii să își poată face niște previziuni financiare pentru anul viitor. Noi nu avem buget pentru anul 2021, pentru că lui Ludovic Orban i s-a părut umilitor să prezinte acest buget într-un Parlament nelegitim – adică, în traducere, un Parlament  în care PNL nu deține majoritatea. Păi bugetul este al întregii Românii, nu doar a celor care au votat sau votează PNL! Dar astfel, nu avem nicio idee care sunt prioritățile Executivului pentru următorul an sau la ce sprijin se gândește Guvernul pentru companii.

Toate sectoarele economice sunt afectate. Măsurile PNL au dus la creșterea șomajului, la deprecierea leului, la scăderea PIB și la creșterea inflației. Faptul că PRO România și Victor Ponta pot scoate țara din criză nu sunt vorbe goale! Vă reamintesc faptul că, la finalul guvernării Ponta, deficitul țării era de 1 miliard de euro. În 2020, deficitul a ajuns la 20! de miliarde! Gândiți-vă că anul viitor, doar dobânzile vor fi de 1 miliard de euro. Noi am făcut un calcul: fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a susține acest deficit în 2021. Oricum, primele efecte le vom vedea pe facturile de utilități și în prețul coșului zilnic.

Noi, cei de la PRO România, ne asumăm PROmisiunea ieșirii din criză! În 6 decembrie, dați o șansă economiei românești, alături de PRO România!

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu