Închide

Reîntoarcerea în spitalele clujene. Prefectul Abrudean: Reîmpărțim activitățile medicale dedicate Covid-19, în scopul eliberării spitalelor

ActualitateSănătateTop News by Cosmina Fernoaga - mai 21, 2020 0 1041

Activitatea în spitalele clujene va reveni în foarte scurt timp la normalitate, a precizat prefectul Mircea Abrudean pentru Actual de Cluj. „Avem astăzi o întâlnire în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a reorganiza sistemul privind asistența pentru cazurile de Covid-19, în sensul în care vrem ca activitățile din spitalele vizate să revină cât mai repede la normalitate”, a spus prefectul.

Planul este ca puținele cazuri de Cornovairus care mai sunt în prezent în Spitalul de Recupereare și la Medicală I să fie mutate la Boli Infecțioase și la Pneumoftiziologie (unde există oricum două aripi distincte, cazurile de Covid-19 fiind separate de pacienții cu alte afecțiuni).

„În principiu, vrem ca singurele spitale cu pacineți de Covid 19 să rămână Pneumoftiziologia și Bolile Infecțioase. Medicală I ar mai rămâne doar dacă în următoarea perioadă va crește numărul de infecții. Dacă nu crește, spitalul trebuie să-și reia activitatea în regim normal. La fel și Spitalul de Recuperare, care trebuie să-și reia toate activitățile de bază (cele suspendate n-red), pentru că aici nu vom mai avea internat niciun pacient cu Covid-19”, a spus prefectul Abrudean.

Nu doar pentru că a scăzut numărul pacienților infectați cu Covid -19 e necesară revenirea asupra organizării asistenței dedicate epidemiei, ci și pentru că unele spitale – precum cel de Recuperare din Cluj Napoca – au nevoie să-și reia activitățile de bază, în cadrul bazelor de tratament.

„La Spitalul de Recuperare trebuie să se reia activitățile de tratament, de operații și așa mai departe. Încă de când a început epidemia, o parte din personalul acestui spital a fost trimis în șomaj tehnic, tocmai pentru că prin Ordinul militar emis in aprilie s-au suspendat toate activitățile balneare și de tratament. Ca atare, maseurii și alte categorii similare de personal din spital au fost trimiși în șomaj tehnic. Dar lucrurile vor reveni la normal, iar angajații se vor întoarce la muncă”, a spus prefectul.

Pentru că în presă au apărut informații eronate, cum că angajații din Spitalul de Recuperea ar urma să fie trimiși în șomaj tehnic pentru că a scăzut numărul pacienților de Covid-19, prefectul a revenit cu o explicație clară.

„Șomajul tehnic pentru o parte din personalul medical nu are legătură cu creșterea sau scăderea numărului cazurilor de Covid-19. Așa cum am precizat, unele secții din Spitalul de Recuperare au intrat sub incidenta ordinului militar, prin care s-au suspendat anumite activități medicale. În consecință, unii angajați au fost trimși în șomaj chiar din aprilie. Dar Spitalul de Recuperare nu va mai avea pacienți cu Coronavirus, iar activitățile de tratament și de recuperare se vor relua, astfel că angajații vor reveni la muncă”, a precizat Abrudean.

Despre Spitalul Polaris

Prefectul de Cluj a adăugat că atâta timp cât nici spitalul privat Polaris nu a mai fost utilizat în schema Covid-19, Consiliul Județean nu mai are de ce să mențină contractul de închiriere: „Scopul era ca acestă unitate privată să fie utilizată pentru pacienții asimptomatici. Dar cum numărul de cazuri a scăzut foarte mult în ultima perioadă, nu mai este necesar să utilizăm acest spital. Proprietarii vor putea solicita să-și reia și ei activitatea de bază”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare