Închide

Reîncepe şi la noi vaccinarea gratuită antiHPV. România, pe primul loc în UE la mortalitatea cauzată de cancer de col uterin 

Sănătate by Kristina Reştea - nov. 16, 2019 0 174

„Nu pot să îi înţeleg pe părinţii care nu îşi vaccinează fiicele antiHPV. Suntem pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. E cumplit”, spunea recent un medic ginecolog din Cluj. În câteva săptămâni, se reia şi la noi vaccinarea gratuită – aceasta va demara în luna ianuarie a anului viitor, a anunţat Ministerul Sănătății. România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea. Asta în timp ce ţările care integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin. Ministerul Sănătății nu a mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani, din 2008.

MS a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV, iar primele 20.000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică, anunţă reprezentanţii guvernului. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății. Amintim că România a încercat o campanie de imunizare în 2008-2010, achiziționând 330.000 de doze de vaccin. În primul an, doar 2,5% din familiile populației vizate au acceptat imunizarea, iar în perioada 2010–2011 statul român a început să distrugă din dozele de vaccin cumpărate, pentru că expirau, conform datelor publicate de Scena 9.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

România, pe primul loc în UE la mortalitatea cauzată de cancer de col uterin 

România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă, potrivit datelor Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate din România. Cancerul de col uterin a devenit al doilea tip de cancer ce afectează femeile de toate vârstele din România, după cel mamar, iar țara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN), citat de Hotnews.ro. 3.308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală în România, iar aproximativ jumătate – peste 1.700 – pierd, în fiecare an, lupta cu această boală.

Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.
România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea (8.9/100.000), aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalității din întreaga regiune. De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuți se afla pe a 3-a poziție, după cel mamar și colorectal.

Vaccinurile salvează vieţi

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani, arata datele citate de Hotnews.ro. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar ca bolile provocate de infecția cu HPV, inclusiv cancerul de col uterin, să fie tratate drept probleme de sănătate publică globală. În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 s-a redus semnificativ, cu până la 80%. Articolul integral AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.