Regulile de construire din Cluj-Napoca se modifică pentru a ajuta la demolarea garajelor: „Orice garaj care dispare e un pas către urbanitate”.Specialiștii au mai recomandat și acceptat o altă completare a regulamentului
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 31, 2021 0 1137

Administrația locală a operat o schimbare a Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General din Cluj-Napoca pentru a ajuta procesul de demolare a garajelor, în așa fel încât să nu se mai parcurgă toate procedurile urbanistice. Modificarea dorită a fost supusă atenției comisiei de urbanism a județului, înainte ca arhitectul șef să o avizeze. „Orice garaj care dispare e un pas către urbanitate”, a apreciat inițiativa Primăriei arhitectul Vlad Negru din comisie. El a mai propus ca în aceeași categorie de lucrări permise fără regenerare urbană să intre și schimbarea destinațiilor insulelor de locuințe individuale care au rămas în cartiere.
Schimbarea Regulamentului Local de Urbanism este de fapt o completare, după cum a explicat arhitecta Andreea Mureșan, șefa Serviciului de Strategii Urbane al Primăriei, la ultima ședință a Comisiei de Urbanism a județului de la finalul lunii ianuarie. Este vorba despe introducerea în regulamentul zonei LC_A ( Ansambluri de locuinţe colective realizate înainte de anul 1990) a unei prevederi prin care să se permită autorizarea directă, fără elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal de regenerare, a amplasării de puncte gospodărești îngropate, a modernizărilor platformelor de garaje, dar și amenajarea de locuri de parcare pentru biciclete și trotinete. Până acum se permitea autorizarea directă doar a construirii de balcoane la parterul blocurilor. Andreea Mureșan a prezentat modificarea prin comparație cu actualul regulament.
(Regulament LC_A Ansambluri de locuinţe colective realizate înainte de anul 1990, în vigoare și modificat)
„E o modificare firească și necesară. E benefică imediat, ca amenajările de garaje să nu mai treacă prin regenerarea urbană și să se poată face direct. Orice garaj demolat e un pas către urbanitate”, a apreciat arhitectul Vlad Negru. El a mai recomandat Primăriei să mai vină cu o modificare a regulamentului în așa fel încât în aceeași categorie să intre și schimbările de destinație ale locuințelor individuale care au rămas ca enclave în aceste cartiere edificate înainte de 1990. Negru a argumentat că aceste locuințe care nu s-au demolat se transformă în cabinete medicale, veterinare, afterschool, tot mai mult și că o modificare a regulamentului în așa fel încât aceste schimbări de destinație să se întâmple mai ușor ar fi în beneficiul locuitorilor.
Andreea Mureșan a arătat că ar trebui văzut ce fel de schimbări de destinație sunt acceptate și definite serviciile de proximitate care se permit prin schimbarea de destinație și a spus că va discutat cu colegii în acest sens.
În final arhitectul șef a mai ținut să spună că în fiecare aviz pe care îl dă Primăriei va fi condiționat de o cerință către instituție și anume ca în decurs de 6 luni să clarifice situația Planului Urbanistic Zonal pentru zona istorică protejată, ori să se meargă cu cel care are contract, ori să se facă unul nou, dar să se rezolve chestiunea.
Arhitecții din comisie au mai luat pulsul noului Plan Urbanistic General pregătit de municipiu. Mureșan i-a informat că elaboratorul este la faza studiilor de fundamentare și a mai anunțat că Primăria va anunța cât de repede un calendar al proiectului, inclusiv a dezbaterilor publice care vor avea loc.
(paragraf pe care Comsia Judetului a cerut să fie modificat)
Primăria din Cluj-Napoca a demolat până acum circa 1500 de garaje din cele 10.000 existente în cartierele tradiționale ale orașului și în locul lor a construit fie parkinguri supraterane, fie a amenjat parcări la sol.