Închide

Reguli pentru construirea la țară: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va promova ghidurile întocmite de Ordinul Arhitecților

Actualitate by Kristina Reştea - mart. 15, 2022 0 88

Ordinul Arhitecților din România și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au semnat un protocol de colaborare ce are ca scop îmbunătățirea imaginii și calității structurilor de primire turistică din România, anunță azi OAR. Ministerul va utiliza și promova, prin canalele digitale proprii, Ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, elaborate de Grupul de lucru OAR Rural.

Ghidurile conțin reguli ușor de aplicat, spun arhitecții, cu exemple clare, care să faciliteze alegerea modelelor adecvate de către cei care vor să construiască în mediul rural. Ele sunt concepute pentru a răspunde la întrebarea „Cum construim?”

„Obiectivul esențialal Ghidurilor de arhitectură este păstrarea spiritului așezărilor rurale din România și creșterea calității vieții în mediul rural, dar și conservarea tradițiilor și a peisajului cultural existent, resurse bază pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural. În același timp, prin acest Ghiduri se dorește ușurarea activității echipelor de proiectare sau consultanță în alegerea configurațiilor, a materialelor și a tehnologiilor necesare construirii în mediul rural, fie că vorbim despre elaborarea documentațiilor de urbanism sau despre simple intervenții cu finanțare exclusiv privată”, explică reprezentanții OAR.

Aceste  ghiduri, dezvoltate de mai multe echipe de arhitecți membri ai Grupului de lucru OAR Rural au fost dezvoltate, începând cu 2014, fiind grupate în zece zone geografice: Crișana și Satu Mare; Dobrogea; Maramureș; Moldova centrală Bacău / Neamț; Moldova de Jos și Vrancea; Moldova Nord – Suceava – Botoșani; Muntenia și Oltenia; Timiș – Caraș – Hunedoara; Transilvania Centrală; Transilvania Sud.

Ghidurile lansate până în prezent sunt publicate pe site-ul Ordinului Arhitecților din România și pot fi descărcate gratuit.

În curând vor fi publicate noi Ghiduri, astfel încât să fie acoperite toate regiunile geografice din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.