Închide

Reguli noi pentru plimbatul câinilor în Cluj. Și amenzi până la 600 de lei pentru cei care nu le respectă

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 14, 2015 0 400

Câinii sunt acceptați pe mijloacele de transport în comun din Cluj, începând de săptămâna următoare. Dar, în anumite condiții: să aibă lesă prinsă de zgardă sau ham, botniță în cazul speciilor de talie medie și mare, dar și bilet compostat. De asemenea, să nu facă gălăgie și să stea la cel puțin un metru de călătorii din autobuz. Se permite accesul proprietarilor doar cu un singur patruped.

Consilierii locali au votat, la ședința ordinară din 14 octombrie, în aplauzele unor membri din grupul de lucru, regulamentul pentru plimbatul câinilor pe domeniul public și privat din Cluj-Napoca. Acesta va intra în vigoare săptămâna următoare și se va aplica timp de 18 luni, timp în care poate fi îmbunătățit și completat, înainte să fie prelungit pe durată nedeterminată. Pe lângă noile facilități pentru plimbarea patrupedelor cu mijloacele de transport în comun, noul regulament aduce și sancțiuni aspre pentru proprietarii care nu respectă noile reguli când circulă cu câinii prin Cluj-Napoca.

Setul de reguli pentru proprietarii de câini a fost elaborat de către un grup de lucru format din specialiști, funcționari din aparatul primăriei, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile, proprietari de animele sau membri din grupurile de lucru la strategia orașului pe 2014-2021.

Conform noului regulamentul, proprietarii de câini nu au voie să iasă cu patrupedele în locurile de joacă din Cluj-Napoca. În schimb, prin regulament, administrația locală se angajează să amenajeze în fiecare cartier din oraș locuri de joacă pentru câini și parcuri de agrement pentru aceștia. Locurile de joacă pentru căței vor fi îngrădite și vor avea minim 300 mp. Parcurile de agrement, de asemenea vor avea gard și o suprafața minimă de 1000 mp.

Potrivit regulamentului, propritarii de câini vor trebui să circule cu carnetul de sănătate dar și cu pungi pentru a curăța excrementele animalelor de pe domeniul public sau privat al orașului.

Câinii sunt acceptați și pe mijloacele de transport în comun din oraș, dar în anumite condiții: să aibă lesă prinsă de zgardă sau ham, botniță în cazul speciilor de talie medie și mare, dar și bilet compostat. De asemenea, să nu facă gălăgie și să stea la cel puțin un metru de călătorii din autobuz. Se permite accesul proprietarilor doar cu un singur patruped.

CITEȘTE ȘI 

Cățeii și transportul în comun. Cum se poate ajunge la pace pe subiect

Regulamentul propus de primărie prevede și o serie de sancțiuni usturătoare pentru proprietarii de câini. Cele mai mari amenzi se vor da dacă proprietarii nu curăță excrementele câinilor dar și pentru persoanele care aruncă cadavre de animale pe domeniul public și anume, între 400 și 600 lei.

CITEȘTE ȘI

Plimbatul câinilor în Cluj a ajuns o corvoadă, stăpânii se plâng. “Unde să-i mai plimbăm, riscăm amenzi peste tot!”

Amenzile propuse în regulamentul pentru câini

50 – 100 lei dacă proprietarul n-are asupra sa carnetul de sănătate al câinelui, dacă proprietarul care circulă cu autobuzul n-are bilet comportat pentru câine
100 – 200 lei dacă câinii nu sunt ținuți în lesă pe domeniul public sau cei agresivi n-au și botniță, dacă proprietarii n-au la ei pungi pentru a strânge dejecții câinilor, dacă proprietarii nu respectă regulamentul din parcurile publice
200-400 lei – dacă proprietarii intră cu patrupedele în spațiile de joacă, dacă câinii de talie medie și mare nu vor avea lesă și botniță pe mijloacele de transport în comun, dacă câinii mici nu vor fi ținuți în brațe sau în cutii și genți speciale pentru transport când sunt duși de stăpâni cu mijloacele de transport în comun și dacă lesa nu este prinsă de zgardă sau ham
300-500 lei – dacă câinii de rasă comună cu proprietari nu sunt sterilizați, dacă proprietarul urcă cu mai mult de un câine în mijloacele de transport în comun, dacă acesta este agresiv cu călătorii și dacă nu se află la distanță de minim un metru de ceilalți pasageri, dacă sunt prinse persoane care comercializează clandestin câini în oraș
400-600 lei – dacă proprietarii nu curăță excrementele patrupedelor și dacă se aruncă cadavre pe domneniul public

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu