Închide

Rectorul celei mai mari universități din țară despre responsabilitatea profesorilor la “tema”  vaccin. Psiholog Daniel David: „Profesorii care se opun vaccinării vor întări astfel de atitudini / pot contribui la apariția unor focare” 

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 18, 2021 0 1804

 

Cu o zi înainte de începerea celei de-a doua etape de vaccinare anti-COVID-19 în România, datele Ministerului Educației arătau cam așa: ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până în acel moment disponibili să se vaccineze se apropia de 50%, în vreme ce procentul din sistemul universitar a ajuns la 60%, anunța la rfi.ro ministrul Sorin Cîmpeanu. Mai multe informații AICI

L-am întrebat pe rectorul Universității Babeș-Bolyai, psihologul Daniel David, cum să “citim” aceste procente, care e situația în cadrul celei mai mari universități din țară, dar și care ar fi efectele pe care refuzul vaccinării (și răspândirea pseudoștiinței) printre profesori le-ar avea asupra luptei cu pandemia.

 

Procentul angajaților din UBB care doresc să se vaccineze merge înspre aproximativ 70%, spune rectorul Daniel David. “Ceilalți colegi (aproximativ 30%) se clasifică în trei categorii: sunt cei indeciși, sunt apoi antivacciniștii la modul general sau specific pentru COVID-19 și mai e o categorie care îi include pe cei care nu au primit solicitarea și/sau nu s-au exprimat. De exemplu, se poate să fi avut probleme cu utilizarea emailului. Așadar, cred că procentul la UBB poate să depășească cu mult 70%“, consideră David. În cazul cadrelor didactice și de cercetare, procentul e deja în jur de 73%.  “Eu cred că va fi chiar foarte bine; dintre cei care nu au confirmat, mulți nu au apucat să confirme (cerința ministerelor a fost din scurt), unii sunt încă indeciși. Nu sunt mulți antivaccinisti”, completează rectorul. Amintim că profesorii și lucrătorii din sistemul de învățământ sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare prin strategia de vacinare, aprobată luna trecută de guvern.

 

David consideră că procentele anunțate de ministrul Educației până acum sunt “mici, mult prea mici în zona preuniversitară (în jur de 50%)“. Orice om educat și modern ar trebuie să fie deschis spre vaccinare, atunci când vaccinul este aprobat formal de autoritățile medicale“; consideră Daniel David

Psihologul consideră că cei care refuză vaccinarea sunt prizonierii pseudocunoașterii și ai teoriilor conspiraționiste. “Zona educată la nivel mediu-superior este mai vulnerabilă decât zona mai puțin educată, care are încă respect pentru autoritatea expertului, sau decât zona avansat educată – zona experților, unde lucrurile sunt mai nuanțate și echilibrate. Acești oameni se simt îndrituiți (deși este greșit!) să aibă opinii despre orice, dar, mai grav, ajung să confunde opiniile cu cunoașterea, în formula “puține cunoștințe de expertiză, multe convingeri!”  Educația, modernitatea și bunul-simț nu înseamnă să te exprimi cu referire la orice, ci înseamnă șă ai curajul să te exprimi când e cazul, în maniera adecvată, dar și să știi când să taci și să asculți experții”, subliniază rectorul UBB.

Ne putem aștepta ca efectele infiltrării pseudoștiinței în școală să se vadă în următoarele luni. “Profesorii care se opun vaccinării vor întări astfel de atitudini în părinții contaminați deja de pseudocunoștere și teorii conspiraționiste. Dar, mai grav, aceștia pot contribui la apariția unor focare (de COVID-19) în școli, ceea ce va bloca din nou activitatea educațională, cu impact negativ asupra copiilor, părinților și a societății în general”, anticipează David. Asta în condițiile în care, în scenariul actual, majoritatea școlilor s-ar putea redeschide din 8 februarie.

Pe de altă parte, în cazul în care procesul se derulează eficient, vaccinarea ar putea duce la reluarea activităților “clasice” în universități. “Voi încuraja comunitatea UBB să analizeze posibilitatea întoarcerii la regimul „normal” și/sau hibrid, așa cum am făcut și propus în toamna anului 2020; dar asta doar în condiții de siguranță pentru comunitatea UBB. Intenția de vaccinare este foarte mare în UBB, mai ales în zona academică, ceea ce va favoriza revenirea la „normalitate”, dacă procesul de vaccinare va funcționa eficient. Mă refer aici la felul în care vor decurge lucrurile în ceea ce privește programarea/accesul la vaccin”, completează David.

UBB se implică în campania pro-vaccinare, spune rectorul universității. “Noi am transmis o serie de recomandări publice (prin ghiduri/videouri). Am văzut în ultimele săptămâni o modificare în bine a strategiei de vaccinare și pe linia sugestiilor noastre. Spre exemplu, tot mai mult se implică public nu doar experți medicali, ci și persoane de referință pentru grupurile vulnerabile la „fake news”/pseudocunoaștere. Așadar, experții UBB sunt prezenți în spațiul public și în diverse grupuri de lucru ale ministerelor și organizațiilor naționale, cu contribuții importante”, menționează Daniel David.

 

L-am întrebat pe rectorul UBB și care este mesajul său pentru cei care încă mai stau pe gânduri și nu știu dacă să se vaccineze sau nu.

“Pentru un om modern, educat bine și cu bun-simt, vaccinarea trebuie să reprezinte o practică standard. Altfel spus, întrebarea nu este “să mă vaccinez sau nu?”, ci „De ce nu m-aș vaccina?” Mai precis: „Nu vrem să ne fie bine?”, „Nu vrem să ne protejăm copiii, părinții și pe cei dragi?”, „Nu vrem să revenim la normalitate?”. Dacă vrei aceste lucruri, atunci trebuie să te vaccinezi! Altfel spus, să ne amintim că suntem Homo Sapiens, iar astfel să fim înțelepți și să ne ridicăm la înălțime angajamentului iluminist Sapere Aude, adică să îndrăznim să știm (adevărul)”, a transmis Daniel David.

 

Rectorul UBB despre vaccinarea împotriva COVID-19:


Citește și:

Exemplul UMF Cluj. Aproape 90% dintre studenți s-au vaccinat. Rector Anca Buzoianu: „Există o oarecare reținere doar la anumite specializări, la personalul mediu.” Cei care nu fac vaccinul, nu vor intra în spitale

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare