Închide

Record la competiția de filme românești a TIFF de la Cluj, 50 lungmetraje înscrise, 9 ajung în selecția finală, plus 16 scurtmetraje

Cultură by Actual de Cluj - mai 12, 2023 0 237

Un număr de nouă lungmetraje, plus 16 scurtmetraje, intră în competiție la Zilele Filmului Românesc la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, cel mai mare de gen din țară.

Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială chiar la festivalul de la Cluj. Competiția asigură trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.
Printre lungmetrajele selecționate se numără comedia neagră ”Oameni de treabă” în regia lui Paul Negoescu, marele câștigător al Galei Premiilor Gopo din acest an, dar și thrillerul ”Spre nord”, debutul în ficțiune al lui Mihai Mincan, care a avut premiera mondială la Veneția. Lista continuă cu ”Boss”, un film noir semnat de Bogdan Mirică, regizorul câștigător al Trofeului Transilvania la ediția 15 a TIFF, pentru filmul ”Câini”, și cu premiera națională a filmului ”Tigru” (foto), debutul lui Andrei Tănase selecționat în acest an la Rotterdam.

”Între revoluții”, aflat la limita dintre documentar și ficțiune, e regizat de Vlad Petri, a fost distins cu premiul FIPRESCI în secțiunea Focus al festivalului de profil de la Berlin. Dana Bunescu recidivează în regie alături de antropologul Cătălina Tesar, dezvăluind tradițiile de căsătorie din comunitățile de cortorari în ”Pocalul. Despre fii și fiice”, iar tandemul de jurnaliști Adina Popescu și Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor documentar, ”Vulturii din Țaga”, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante. Ambele filme au fost premiate în 2022 la Festivalul Astra.

În competiție sunt și două documentare în premieră mondială, ambele regizate de cineaști clujeni: ”Soțul meu musulman”, o poveste despre dragoste și prejudecăți în România contemporană semnată de cuplul Daniel și Alexandra Bărnuți, și ”Planeta albastră” de Daniel Sărăcuț, cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reunește pentru înregistarea piesei din titlu.

Unele dintre cele mai așteptate filme ale anului vor avea premiera mondială în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22, în afara competiției. ”Nasty”, în regia directorului festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, e un documentar despre viața tenismenului Ilie Năstase, va fi proiectat în Piața Unirii, în prezența protagonistului.

Alexandru Solomon revine la TIFF cu ”Arsenie. Viața de apoi”, avanpremiera mult-așteptatului film despre călugărul Arsenie Boca și uriașa lui popularitate.

Cel de-al treilea documentar prezentat în afara competiției este ”Ultima transhumanță” de Dragoș Lumpan, un ambițios proiect artistic și etnografic filmat de-a lungul a zece ani în șase țări. Programul mai include comedia ”Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu), continuarea hitului de box-office de acum șapte ani ”Două lozuri”, ”Visul” în regia lui Cătălin Saizescu, povestea unor deținuți care joacă într-un spectacol de teatru, și drama montană de familie ”Castelul Crăiței” (r. Liviu Marghidan), filmată în Munții Piatra Craiului. Cele două surprize din programul de lungmetraje sunt ”Tinerețea unui dictator” (r. Andi Lupu), docudramă retro-radicală despre tinerețea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, și criptic intitulatul ”S.B.C.R.D.F”., inspirat de o piesă cehoviană și semnat de Iura Luncașu, cunoscut pentru filmele sale comerciale, aflat aici la prima sa producție de autor.

Selecția competitivă de scurtmetraje românești include 16 titluri, alese din peste o sută de filme înscrise și grupate în trei programe. Nu mai puțin de 50 de lungmetraje au fost înscrise în acest an pentru Zilele Filmului Românesc, marcând un record în istoria TIFF-ului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare