Închide

Record absolut de vizitatori vineri pentru salina Turda. Ploaia a adus cozi interminabile de turişti

EconomieTop News by Mihai Prodan - mai 04, 2014 0 432

Record absolut de vizitatori în istoria Salinei Turda:  vineri i-au călcat pragul peste 5.000 de persoane.

5.700 de vizitatori în programul de vizitare a salinei – 9-16 – înseamnă 13 turişti în fiecare minut – şi încasări pe măsură: biletele costă 20 de lei, iar elevii, studenţii şi copiii plătesc jumătate din sumă.  Dacă am calcula cea mai mică valoare a biletului, 10 lei, Durgău Salina Turda SA a încasat, într-o singură zi, 57.000 lei, adică peste 12.000 de euro.

În salină turiştii plătesc alţi bani: 5 lei pentru 8 minute în Roata Mare, 10 lei pentru închirierea timp de o jumătate de oră a terenului de minigolf, 10 lei pentru o plimbare pe lacul subteran, 10 lei pentru închirierea unei mese de tenis sau a pistei de bowling.

Salina Turda e unul dintre cele mai vizitate – dacă nu cel mai  vizitat – obiectiv turistic din judeţul Cluj. După reabilitarea sa cu bani europeni în 2010,  salina a înregistrat record după record de vizitatori şi a beneficiat de articole pozitive în presa internaţională. Un banal tweet scris de o vedetă, în urmă cu trei luni, a atras după sine alte o mulţime de materiale de presă.

Coada de vizitatori la intrarea în Salina Turda, vineri:

Displaying P1180750 [1024x768].JPG

Cu asemenea imagine, salinei îi calcă pragul în fiecare zi câteva sute de vizitatori şi, în zilele bune, câteva mii. Aşa a fost vineri 2 mai, când la Salina Turda au ajuns nu mai puţin de 5.700 de vizitatori. „Este recordul absolut în istoria salinei”, spun reprezentanţii acesteia pentru ACTUALdeCLUJ.ro. Aceştia adaugă că de obicei majoritatea turiştilor vizitează salina în luna august – pentru că e perioada concediilor. „De obicei în august se înregistrează recorduri, nicidecum în mai”, spun aceştia, adăugând că recordul bătut vineri datează din august anul trecut, puţin sub 5.000 de persoane într-o zi. Ce a avut mai special ziua de 2 mai, o zi de vineri? „Probabil weekendul prelungit”, explică reprezentanţii salinei.

Şi ploaia, adaugă şeful serviciului de turism al Durgău Salina Turda SA, Florin Vulturaş. „Vremea nefavorabilă i-a împins pe turişti în obiective turistice acoperite”, spune el. Şi ar mai fi o explicaţie, adaugă el – campania de promovare la târgurile de turism, spune Vulturaş. „Rezultatele încep să se vadă acum”.

Maşinile vizitatorilor din 2 mai: coada se întinde pe kilometri întregi

Displaying P1180753 [1024x768].JPG

 

Un tweet scris de o vedetă e de-ajuns ca să facă un loc celebru – e cazul Salinei Turda, care apărea frecvent deja în articole străine, dar cu acest banal tweet  a primit încă o rundă de articole care să o promoveze. „Acest parc de distracţii subteran era înainte o veche mină de sare”, aşa sună un tweet postat de solistului trupei 30 seconds to Mars, Jared Leto, în februarie – cu un link spre un articol care vorbeşte despre Salina Turda. Merită făcută precizarea că salina nu e un parc de distracţii, având în vedere că are doar două elemente care fac parte din componenţa unui astfel de parc, o roată gigantică şi bărci pe lacul său subteran.  Jared Leto are nu mai puţin de 1,75 milioane de urmăritori pe twitter.

 

Salina Turda a fost redeschisă pentru turişti în 1992 iar în 2010 a fost redeschisă după doi ani de modernizări pe banieuropeni, în total aproape şase milioane de euro.

 

Facilitati Salina Turda

Tarif

Parcare Salina

5 lei/zi/autoturisme sau motociclete

10 lei/zi/autocar sau microbus.

Inchiriere custi animale de companie (caini, pisici)

15 lei pe zi/animal de companie.

Tarife agement in salina

Tarif

Roata Mare / tura / 8 min

5 lei / persoana

Inchiriere teren minigolf / 30 min

10 lei / persoana

Inchiriere pista bowling / 20 min

10 lei / persoana

Plimbare pe lac subteran / 20 min / barca

10 lei / persoana (max 3 persoane)

Inchiriere teren sport / 1 ora

100 lei

Inchiriere amfiteatru / 1 ora

200 lei

Inchiriere masa billiard / 10 min

2 lei

Inchiriere masa de tenis / 1 ora

10 lei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.