Închide

Reabilitarea castelului Banffy din Răscruci, începută anul trecut, e aproape la jumătate, arată Consiliul Județean, e de așteptat să fie gata vara viitoare

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 13, 2022 0 95

Reabilitarea castelului Banffy din Răscruci, începută anul trecut, e aproape la jumătate, arată Consiliul Județean, e de așteptat să fie gata vara viitoare.

Castelul, cu parcul aferent, sunt un ansamblu-monument istoric iar reabilitarea acestuia a început în urmăcu un an. Stadiul fizic general al lucrărilor de execuție înregistrează un procent ce se apropie de 40% astăzi și e de așteptat ca în vara anului viitor lucrările să fie finalizate.

În ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului și montarea instalațiilor sanitare în exterior, gata în proporție de 90%. Totodată elementele de lemn sunt restaurate în pondere de 70% iar bârnele de lemn din pod – 65%. ”În paralel, constructorul lucrează în ritm intens la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc”, arată Consiliul Județean.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%, după cum precizează instituția. Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul și fântâna ornamentală.

Citește și:

Începe reabilitarea castelului Banffy din localitatea clujeană Răscruci, costă milioane de euro, bani europeni

Peste 20 de milioane de lei pentru transformarea Castelului Banffy într-un Centru Cultural

Cum „trăiesc” Castelele Bánffy, la câțiva pași de Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare