Închide

Rata de promovare la definitivat, în învățământ, ajunge la 86,4% în Cluj, după soluționarea contestațiilor, crește cu aproape 4%

Educaţie by Actual de Cluj - aug. 01, 2023 0 118

Rata de promovare la definitivat, în învățământ, ajunge la 86,4% în Cluj, după soluționarea contestațiilor.

Astfel, în Cluj rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ, după soluționarea contestațiilor, este de 86,40%, în creștere cu 3,8%, comparativ cu rezultatele inițiale de 82,60 %, conform Inspectoratului Școlar Județean.
Afișarea rezultatelor finale a avut loc astăzi 1 august, atât în centrul de examen de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca, cât și pe site-ul dedicat, definitivat.edu.ro.

În Cluj au fost depuse un număr de 44 de solicitări de reevaluare a lucrărilor scrise la definitivat. Dintre acestea, 25 au înregistrat după reevaluare note mai mari, decât cele obținute în evaluarea inițială, 17 lucrări au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar două lucrări nu au înregistrat modificări în raport cu evaluarea inițială.

În sesiunea 2023 a examenului național de definitivare în învățământ, ca urmare a etapei de soluționare a contestațiilor, au fost declarați promovați 293 de candidați, față de 280 candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.00, conform rezultatelor afișate inițial în 25 iulie. În Cluj din totalul candidaților admiși pentru a susține proba scrisă – 352 candidați – s-au prezentat 346 candidați, opt candidați au fost absenți, iar cinci candidați prezenți au decis să se retragă din motive personale, nefiind înregistrate situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Un număr de șapte candidați din Cluj au obținut nota 10 la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ iar patru dintre aceștia au înregistrat media generală 10, Clujul situându-se astfel pe prima poziție, în clasamentul național.

Pentru a fi declarat promovat la examenul național de definitivare în învățământ, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. De  asemenea, candidații admiși pentru a susține proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ”bine” sau ”foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, minimum 8 (opt).
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu