Închide

Raport UNICEF: Importanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanşarea pandemiei de COVID-19

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 20, 2023 0 118

Importanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanşarea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al UNICEF privind imunizarea, citat de agerpres.ro.

Percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 dintre cele 55 de ţări analizate.

În Republica Coreea, Papua Noua Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia scăderea a fost de peste o treime. China, India şi Mexic sunt singurele ţări analizate în care datele indică menţinerea sau chiar îmbunătăţirea percepţiei privind importanţa vaccinurilor. În majoritatea ţărilor, persoanele sub 35 de ani şi femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puţină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanşarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puţine persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaţilor din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce a femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Conform raportului, încrederea în vaccinuri este volatilă şi variază în timp. Sunt necesare date suplimentare şi o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendinţă pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susţinere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate dintre cele 55 de ţări analizate peste 80% dintre respondenţi percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Cu toate acestea, potrivit documentului, confluenţa mai multor factori poate duce la creşterea riscului unei „atitudini ezitante” în ceea ce priveşte vaccinurile. Printre aceşti factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informaţii înşelătoare, scăderea încrederii în experţi şi polarizarea politică.

Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare, arată UNICEF.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 şi 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 ţări.

Copiii născuţi chiar înainte sau în timpul pandemiei depăşesc în prezent vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza şi pentru a preveni epidemiile de boli mortale. În 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă faţă de anul precedent. Numărul copiilor paralizaţi din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022, în comparaţie cu anul anterior. O comparaţie a perioadei 2019 – 2021 cu intervalul de trei ani precedent indică o creştere de opt ori a numărului de copii paralizaţi din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor „eforturi de vaccinare susţinute”, explică UNICEF.

sursă foto: pixabay.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu