Închide

RAPORT după un an de puricat administrația locală din Cluj: cetățenii sunt mulțumiți, primăriile – opace. Topul celor mai autiste administrații din județ

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 21, 2016 0 281

O asociație monitorizează transparența decizională a administrației publice din Cluj și conchide că lucrurile-s roze: cetățenii și asociațiile din Cluj sunt „foarte mulțumite” de deciziile publice ale autorităților locale.

Asta e concluzia unui raport de monitorizare a Coaliției 52, care urmărește intensificarea aplicării unei legi din 2003 privind transparența decizională a administrației publice. Monitorizarea a durat un an, interval în care în municipiile din Cluj au fost adoptate 553 acte normative, dintre care 215 au fost supuse consultării publice – deci 38,87% e procentul de aplicare a legii în județ, „punându-l într-un con de umbră cu accente de opacizare”, după cum spun reprezentanții coaliției. Topul municipiilor, în funcție de câte acte normative au fost supuse dezbaterii publice înainte de adoptare, e următorul:

Dej – 0%: niciun proiect de act normativ nu a fost supus consultării publice

Turda – 2,67%

Cluj-Napoca – 55,59%

Gherla – 62,26%

Câmpia Turzii (foto) – 88,88%
Dintr-un total de 553 de acte normative adoptate în municipiile județului (187 – Turda, 53 – Gherla, 9 – Câmpia Turzii și 304 – Cluj Napoca), doar două proiecte de acte normative au suferit modificări în procesul de consultare publică – unul în Cluj-Napoca și unul în Câmpia Turzii. ”
Cetățenii și asociațiile legal constituite nu își văd rostul în interacțiunea cu autoritățile publice de care aparțin și nu interacționează în procesul de consultare publică. În perioadă monitorizată, s-au înregistrat 14 opinii scrise depuse de cetățeni și asociații legal constituite și doar două solicitări de dezbateri publice,  din partea asociațiilor legal constituite, toate fiind contorizate la Primăria Municipiului Cluj Napoca”, arată raportul.  “De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc, într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică ne oferă şansa de a propune ce este convenabil pentru noi, în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia”, spune Radu Nicosevici, coordonatorul Coaliției 52.

Cluj Total Academiadeadvocacy

Nici un comentariu

Scrie un comentariu