Închide

Raport: Cluj-Napoca e singurul mare oraș din țară fără proiecte de parcuri industriale în construcție

Economie by Actual de Cluj - nov. 16, 2023 0 236

Cluj-Napoca e singurul mare oraș din țară fără proiecte de parcuri industriale în construcție, conform unui raport Cushman & Wakefield publicat în această dimineață.
Astfel, deși stocul e al treilea cel mai mare din țară – 420.000 de metri pătrați în Cluj-Napoca, depășit de București cu 3,4 milioane mp și Timișoara cu 742.000, Cluj-Napoca nu are nici un proiect finalizat în acest an și nici proiecte în construcție. În opoziție, în București au fost finalizate în acest an proiecte de 123.000 mp, sunt în construcție alți 154.000 mp, iar în Timișoara au fost livrați în acest an zece mii de metri pătrați de proiecte finalizate de spații industriale și logistice și sunt în construcție alte 34.000 mp.

Raportul citat arată că peste jumătate de milion de metri pătrați de spații industriale și logistice sunt în construcție în acest moment în România. Din aceste spații, mai mult de jumătate sunt deja preînchiriate.

Astfel, dezvoltatorii au în construcție în România proiecte industriale și logistice care însumează mai mult de jumătate de milion de metri pătrați, cu termen de livrare până la finalul anului viitor, aproape 60% din această suprafață fiind deja preînchiriată. ”Reducerea proiectelor dezvoltate speculativ ar putea pune presiune pe costul de închiriere în următoarea perioadă, mai ales că, deși România a înregistrat după pandemie una dintre cele mai spectaculoase creșteri ale cererii de spații industriale și logistice din Europa Centrală și de Est, chiriile au rămas cele mai mici în regiune”, arată raportul companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, aproximativ 555.000 de metri pătrați de parcuri industriale și de logistică sunt în prezent în construcție, proiecte ce vor fi livrate începând din ultimul trimestru al acestui an și până la finalul lui 2024, din care 315.000 metri pătrați sunt deja precontractați.  Acestea sunt în București – 154.000 metri pătrați, Brașov – 108.000 metri pătrați, Bacău – 50.000 metri pătrați, Slatina – 50.000 metri pătrați și Timișoara – 34.000 metri pătrați.

”Pe fondul incertitudinilor economice care continuă să afecteze planurile de extindere ale chiriașilor, dezvoltatorii pot adopta, cel puțin pe termen scurt, abordări mai prudente atunci când vine vorba de începerea de noi investiții industriale și logistice”, susține Andrei Brînzea, din partea companiei de consultanță. ”Această prudență se poate vedea și în celelalte piețe din regiune, regiune în care suprafața spațiilor nou livrate s-a redus cu 16% în primele 9 luni ale acestui an comparativ cu același interval din 2022. Pe termen mediu însă, estimăm o creștere a apetitului dezvoltatorilor pentru noi investiții, având în vedere că asistăm deja la reducerea inflației și stabilizarea costurilor de finanțare, elemente ce ar putea stimula nevoile chiriașilor pentru noi spații industriale”.

În primele nouă luni ale anului au fost construite proiecte noi totalizând 252.000 metri pătrați, dar având în vedere planurile dezvoltatorilor până la sfârșitul anului, planuri ce vizează finalizarea a încă 185.000 metri pătrați, activitatea de dezvoltare din 2023 va fi cu 46% nivelul din 2022, când 821.000 metri pătrați de astfel de spații au fost livrate, arată raportul.

Sursa: Industrial Marketbeat Q3 2023, Cushman & Wakefield Echinox Research

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu