Închide

Raport: Cluj-Napoca domină categoric piața clădirilor de birouri în 2019 în afara Bucureștiului, jumătate din suprafața livrată în provincie e la Cluj

Economie by Actual de Cluj - nov. 26, 2019 0 189

Aproape jumătate din suprafața clădirilor de spații de birouri livrate în acest an în provincie au fost realizate doar în Cluj-Napoca, relevă o analiză de profil remisă azi actualdecluj.ro.

Astfel, în acest an în afara Bucureștiului au fost livrate în acest an proiecte care totalizează 110.500 metri pătrați, aproape jumătate sunt clădiri construite în Cluj-Napoca, la mare distanță de restul orașelor cu proiecte comparabile, din țară.

Astfel, în Cluj-Napoca au fost livrați în acest an 44.700 metri pătrați de birouri, comparativ cu Timișoara – 37.000 mp, Iași – 13.800 mp sau Brașov – 15.000 mp.

Stocul modern de proprietăți imobiliare comerciale din România – birouri, spații industriale și de retail – a depășit 11 milioane de metri pătrați la finele lunii septembrie, după ce numai în acest an au fost livrate proiecte care totalizează peste 800.000 metri pătrați, arată analiza JLL, o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. ”Piața de birouri urmează evoluția celei industriale, și în acest an va depăși borna de 4 milioane de metri pătrați”, arată analiza. În primele nouă luni, în București și în marile orașe din țară (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) au fost livrate proiecte de birouri de 372.000 metri pătrați, astfel că stocul total se apropie de borna de 4 milioane de metri pătrați, care cel mai probabil va fi depășită până la finele anului.

Structura pe segmente de piață arată că din stocul total, 4,2 milioane de metri pătrați reprezintă parcuri industriale și de logistică, 3,9 milioane de metri pătrați sunt clădiri de birouri în București și următoarele patru piețe secundare, iar restul de 3,27 milioane de metri pătrați sunt scheme de retail.  ”Creșterea susținută a livrărilor de spații de birouri a fost favorizată de evoluția pozitivă a cererii, în condițiile în care peste 281.000 mp au fost închiriați în primele nouă luni doar în București, reprezentând o creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut”, arată analiza.

Cererea a fost generată în special de companiile care activează deja în România și care și-au extins activitatea, fie prin serviciile existente, fie prin adăugarea unor servicii noi în portofoliu.

Pe fondul livrărilor în creștere de noi proiecte, rata de ocupare a înregistrat o ușoară creștere de la 7,5% la finele trimestrului 2 la 8,2% la sfârșitul trimestrului 3. ”Estimăm că rata de neocupare va crește pe parcursul ultimului trimestru la 8,5%, în condițiile creșterii ofertei noi, un nivel sustenabil având în vedere dimensiunea pieței”, mai arată JLL.

Jones Lang Lasalle este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar,  cu venituri anuale globale de 16,3 miliarde de dolari. JLL activează în 80 de țări și are 93.000 de angajați în întreaga lume.

Cluj-Napoca 44.700 mp

Timișoara 37.000 mp

Brașov 15.000 mp

Iași 13.800 mp

Total în țară 372.00 mp

Total în provincie 110.500 mp

Nici un comentariu

Scrie un comentariu