Închide

RADP a primit pe mână noul depozit ecologic de deșeuri de la Consiliul Județean, dar vrea bani mai mulți de la populație. Primarul Boc propune majorarea prețului pentru ridicarea gunoiul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 18, 2020 1 1411

Consiliul Local dezbate joi un proiect de hotărâre prin care se propune creșterea tarifelor pentru ridicarea gunoiului menajer din Cluj-Napoca. „Impactul” prevăzut în documentele Primărie implică o majorare a tarifului cu 30%.

În ultimii ani, de când Regia Consiliului Local (RADP – Regia Autonomă a Domeniului Public) condusă de Ion Pantelimon, omul primarului Emil Boc,  a preluat gestionarea depozitării gunoiului, municipalitatea a majorat sistematic prețul pentru ridicarea gunoiului. Consiliul Județean  s-a tot lăudat că după ce va încheia investiția (suportată din fonduri europene), la noul depozit ecologic, toți clujenii vor beneficia de prețuri decente pentru serviciul de colectare și transport.

De câteva luni bune, investiția a fost finalizată, blocajul în instanță a fost soluționat, iar Consiliul Județean a atribuit contractul de operara la noul centru de depozitare, RADP-ului,

Noul centru integrat de management al deșeurilor (CMID) a fost predat în custodia RADP-ului, pentru următorii 2 ani. Numai că RADP percepe un preț de depozitare mult mai mare decât cel real (aproape 260 lei/tonă față de 168 lei /tonă cât s-a propus inițial pentru depozitare în cadrul CMID). În consecință, și operatorii de salubritate sunt nevoiți să-și majoreze tarifele, pentru a face față condițiilor de depozitare, impuse de RADP.

Nimeni nu se grăbește să ofere o explicație pertinentă: de ce șeful RADP a ajuns să perceapă un preț atât de mare pentru depozitarea deșeurilor, într-un depozit finanțat de comunitatea europeană?

O explicație ar putea fi înțeleasă din relatările anterioare apărute în presă, potrivit cărora regia condusă de Pantelimon și-a realizat propria stație de sortare a deșeurilor, iar acum el nu face decât să-și amortizeze investiția, prin majorarea tarifelor la depzoitul de deșeuri.

Așadar, RADP scoate profit și din sortarea deșeruilor (pe care le valorifică), și din procesul de depozitare în cadrul CMID.

Important de menționat e faptul că RADP nu a prezentat încă nicio soluție în privința muntelelui de gunoi de pe vechea rampă de la Pata Rât. În conformitate cu prevederile legale privind închiderea tututor gropilor de gunoi neconforme, Primăria și RADP-ul condus de Ion Pantelimon aveau obligația să transporte muntele de gunoi și să-l depoziteze în noul centru ecologic pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj. Numai că depozitarea l-ar costa pe Pantelimon, aproximativ 10 milioane de euro, potrivt calculelor estimate de specialiștii consultați de Actual de Cluj. Iată, acesta ar fi un alt motiv care să justifice nevoia lui Pantelimon de a impune majorări de costuri firmelor Rosal și Brantner care colectează deșeurile din oraș.

Ca să-i iasă planul de afaceri lui Pantelimon, clujenii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru ridicatul gunoiului.

În primăvara lui 2019, Consiliul Local a aprobat majorarea costurilor de ridicat gunoiul în oraș cu peste 35%  în urma introducerii colectării selective a deșeurilor pe patru fracții. 

Acum, același consilul local va dezbate la ședința din 20 august, majorarea, din nou, a tarifelor percepute de cei doi operatori de salubritatea din oraș, Rosal și Brantner, impactul estimat de Primăriei la populație fiind o creștere de 30%, după cum se arată în referatul Direcției de Ecologiei Urbană prin care se dă unfă verde majorării.

(sursa primariaclujnapoca.ro)

Majorarea e necesară, după cum argumentează Primăria, prin situația generată de propria Regie,  RADP, cea care administrează și noul Centru Integrat de Management al Deșeurilor (CMID). Deșeurile trebuie tratate înainte de depozitare iar operațiunea se face la stația deținută tot de RADP, operatorii neavând astfel de instalații.

 

(motivare majorare tarife ridicat gunoiul plus salubrizare stradală, sursa primariaclujnapoca.ro)

Regia Primăriei a primit prin încredințare directă depozitul ecologic, în detrimentul altor operatori privați care ar fi putut poate să asigure prețuri decente la Cluj pentru serviciul de depozitare a deșeurilor. În același timp, RADP și-a dezvoltat și componenta de tratare a deșeurilor, Primăria subvenționând în anii trecuți cu bani grei de la bugetul local atât investițiile în utilaje cât și costurile cu transportul gunoiului la depozite ecologice din Bihor și Alba. Situația de criză din trecut, când Clujul nu avea încă un depozit ecologic unde să-și depoziteze deșeurilor, pare că nu s-a schimbat cu nimic. Clujenii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru ridicatul gunoiului, fără ca autoritățile să ofere o explicație pertinentă în privința favorizării RADP-ului în raport cu alți operatori economici privați.

În vechea rampă de gunoi se plătea un tarif de depozitare de 110 lei/tonă, iar acum tariful este 260 de lei/tonă.

Consiliul local va discuta si majorarea tarifelor la salubrizarea stradala, pe acelasi considerente.

Civici din Cluj au pornit o campanie prin strângere de semnături împotriva inițiativei Primăriei de a majora prețul la ridicat gunoiul în Cluj-Napoca. Aceștia spun că majorarea e de peste 32% și nu e justificată în condițiile în care Clujul are un depozit ecologic pentru gunoi funcțional pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de euro în ultimii 10 ani.

Detalii despre campanie pe Clujul Civic – Facebook.

Un comentariu

  1. Ziceau ca se ieftineste dupa finalizarea cmid-ului. La ultima scumpire, exact asta era pretextul…ca inca nu e gata, ca costa mult sa muti gunoiu in alte orase, etc… si acum, dupa ce l-au finalizat, e exact invers. ma jegosilor ! va mai voteaza mamele voastre !

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare