Închide

Update Putoare de gunoi reclamată de clujeni în mai multe cartiere din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 29, 2023 3 6843

Din nou miroase a gunoi în putrefacție în mai multe cartiere din Cluj-Napoca. Oamenii spun că au ajuns în aceste perioade caniculare să stea cu geamurile închise deoarece mirosul de afară este insuportabil. În mediul online s-a ajuns să se facă topuri cu zonele unde miroase cel mai urât. În Mărăști, Someșeni, Sopor, Între Lacuri, Iris, Dâmbul Rotund, situația este insuportabilă.

UPDATE Oficial, în 29 august, putoarea de gunoi se resimte și în cartierele Mănăștur sau Grigorescu. Activiștii din oraș arată în mediul online că toți clujenii ar trebui să protesteze împotriva incompetenței și nesimțirii autorităților care conduc orașul și județul. „Grigorescu îmbăiat în miros de rahat. Dar, vorba vine, măcar îi caniculă. Că canicula amplifică călirea”, arată profesorul universitar Tibord Hartel. „Deja putoarea se simte în celălalt capăt al orașului, în Mănăștur. Niciun oficial nu va spune cauza, dar e incompetența autorităților în gestionarea deșeurilor. S-au cheltuit peste 100 de milioane de euro pe sisteme ineficiente de management al deșeurilor, în loc să investim masiv în centre de reciclare. Nu facem colectare separată, nu compostăm, iar autoritățile sunt cinice: mențin prețurile cât mai mici pentru ca oamenii să creadă că gunoaiele dispar odată aruncate. Dar nu dispar, ele se transformă în surse de poluare, care conduc la probleme de sănătate, la oameni care mor ca ultimă consecință a poluării aerului. Metanul de la rampe e mult mai periculos decât dioxidul de carbon din perspectiva gazelor cu emisii de seră. Temperatura medie a Clujului a crescut cu 5 grade în ultimii 30 de ani. Oare când o să ne deșteptăm și o să protestăm pe bune?!”, arată și activistul Adrian Dohotaru.

În 202o, în Cluj, a mai fost reclamată aceeași problemă. Miros pestilențial în tot orașul. Situația a fost generată atunci de Regia Primăriei Cluj, (RADP), care începuse să mute muntele de gunoi din Pata Rât în noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor. Atunci, la ordinul primarului Emil Boc s-a sistat mutarea. Între timp, Primăria a pornit un proiect cu finanțare din fonduri norvegiene prin care se dorește găsirea unei soluții inovative pentru a muta gunoiul de la Pata Rât.

Acum, se speculează că mirosul provine de la noul Centru Integrat de Management al Deșeurilor, recent preluat de Supercom, firma care ridică și gunoiul în județul Cluj.

În 2020, fostul comisar șef al Gărzii de Mediul Cluj, Viorel Pleșa (acum angajat la Primărie și e managerul proiectului pentru mutarea gunoiului) declara public că oricum nu are ce să facă deoarece nu există aparat de măsurare. „Putem numai să mirosim, nu putem aplica sancțiuni”, sintetiza situația de la Cluj, Viorel Pleșa.

 


3 comentarii

  1. Mirosul se simte inclusiv la Floresti, in zona Metro. De dimineata se simte un miros de gunoi statut, dar imi era greu sa cred ca tot de la Pata Rat vine mirosul.( De o saptamana stau in zona, si imi era greu sa imaginez ca ajunge pana aici mirosul, pana acum locuiam in cart. Gheorgheni, unde eram „obisnuit” cu mirosul acesta).

Scrie un comentariu